Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

uvegablak02

Isten áldását kérték a Szent Erzsébet üvegablakra

A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület jóvoltából, nyár elején került helyére a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban a háború alatt megsemmisült, és mostanra újjáépített Szent Erzsébet üvegablak. A monumentális alkotást szeptember 9-én, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Hegyvidék országgyűlési képviselője, Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester jelenlétében áldotta meg Lambert Zoltán plébános.

 

Egy bombatámadás során még a második világháborúban sérültek meg a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom nagyméretű ólomüveg ablakai. A helyreállítást kezdetben a terveket készítő Sztehlo Lili felügyelete, így kerülhetett helyére az első két ablak, majd ezeket további három követte. A hatodik ablakot a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület segítségével sikerült újjáépíteni. Erről is beszélt dr. Bernyák Adrienn, aki az egyesület elnökeként ismertette ennek a nagyszerű, értékmentő munkának az előzményeit. Elmondta, hogy az Árkay Aladár és Árkay Bertalan nevével fémjelzett városmajori templom a XX. századi magyar művészet kiemelkedő remeke, igazi összművészeti alkotás, amelyet méltán nyilvánítottak műemlékké.

Fontos szerepet vállalt az épület művészeti koncepciójának kialakításában Sztehlo Lili, aki a katolikus egyház számára készített festett üvegablakai révén vált ismertté. Munkáival számos kiállításon aratott sikereket, Milanóban, Brüsszelben és Varsóban aranyérmet nyert, a városmajori templomban látható Golgota című üvegablakával a párizsi világkiállítás nagydíját is megkapta.

„A megrongálódott, illetve elpusztult ablakok helyreállítása a Szent Erzsébet életét bemutató kivételével az utóbbi évtizedekben megtörtént. Ezt az alkotást szerettük volna pótolni, amihez megkaptuk Lambert Zoltán atya támogatását” – hívta fel a figyelmet dr. Bernyák Adrienn, majd felidézte XVI. Piusz szavait: Szent Erzsébet „az egyház igazi lánya volt, konkrét tanúságtételével Krisztus szeretetét tette láthatóvá az emberek között”.

lambert_zoltan02


Elkezdődött tehát a munka, az egyesület kiállítást szervezett, gyermekrajzversenyt hirdetett, kiadványokat szerkesztett azzal a céllal, hogy minél többeket ismertessenek meg Szent Erzsébet életével. 2018 elejétől kezdve pályázatokon indultak, cégeket kerestek fel, így gyűlt össze a szükséges összeg. Fűri Judit üvegtervező művészre bízták a kivitelezést, aki Sztehlo Lili vázlatai alapján készítette el az ablakot.

„Köszönet illeti Gulyás Gergelyt és Pokorni Zoltánt, akik a kezdetektől az ügy mellé álltak, ahogyan Ritoók Pál művészettörténész és János Ágnes műemlékes szakember is sokat segített abban, hogy az ablak megvalósulhasson” – hangsúlyozta dr. Bernyák Adrienn. Mint elhangzott további két ablak tervezésére a Sztehlo Lili Kulturális egyesület és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány országos képzőművészeti pályázatot ír ki.

 

Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a szenteket szívesen ábrázolják üvegablakokon, amelyek áteresztik a fényt. Sokszor ez az egyik első, meghatározó élmény, amikor egy templomba lépünk.

„Szent Erzsébet kórházat alapított, hozzájárult segítő intézmények létrehozásához, ezt a küldetést viszik tovább a keresztény egyházak, amelyek mindig az első vonalban vannak, ha segíteni kell ” – mutatott rá Hegyvidék országgyűlési képviselője hozzátéve, hogy a városiasodás egyik nagy kérdése volt: lesz-e elég templom, lesz-e helye az imádságnak. Ilyen hely a városmajori templom, Pilinszky szavaival élve a mindenség modellje. Együtt él a közösséggel és a várossal, átvészelte a háborút, amelynek egyfajta szellemi lezárása is a harcokban megsérült Szent Erzsébet ablak visszaállítása. Ehhez kellett a közösség összefogása és kitartása, az egyház ereje, ami ezúttal ebben a műalkotásban testesül meg. És ez azért nagyon fontos, mert nem szabad elfelejteni: miközben Hegyvidéken felújítások történnek, külföldön sok helyütt étteremmé, csúszdaparkká, mecsetté alakítják át a keresztény templomokat. Gulyás Gergely köszöntője zárásaként emlékeztetett: a mostani csak egy állomás, amit a remények szerint a hátralévő ablakok rekonstruálása követ.

gulyas_gergely02

Ennek a reményének adott hangot Fűri Judit is, aki elmondta, hogy a rekonstrukció során rá kellett hangolódnia Sztehlo Lili lényére. Nem elég ugyanis megérteni az ablakon megjelenő történetet, ugyanilyen lényeges, hogy átérezzük az alkotó gondolatvilágát. Hozzátette: 85 színárnyalat jelenik meg a több részből álló ablakon, amelynek minden jelenete külön is értelmezhető.

Végezetül az üvegablakot megáldó Lambert Zoltán szólt az egybegyűltekhez. Ahogyan fogalmazott, Szent Erzsébet példakép, krisztusi élete, a szegények iránti szeretete követendő mindnyájunk számára.