Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Jó helyre került a veszélyes hulladék

Jó helyre került a veszélyes hulladék

Idén ősszel is ellenőrzött keretek között szabadulhattak meg a lakásokban felhalmozott elektronikai hulladéktól, rossz háztartási gépektől, a lemerült elemektől, akkumulátoroktól és festékektől a hegyvidéki polgárok. A veszélyes hulladék ingyenes leadására a Thomán István utcai parkolóban biztosított lehetőséget az önkormányzat.

Hegyvidéken kiemelt figyelmet kapnak a zöld kezdeményezések, az önkormányzat számos környezetvédelmi programot indított el, és működtet sikeresen. Ezek közül az egyik a lakossági veszélyes hulladék szervezett begyűjtése, amit több mint egy évtizede, minden évben késő ősszel hirdetnek meg. Célja, hogy a kidobásra ítélt elektronikai eszközök, az akkuk, elemek, valamint a festékek, hígítók és más vegyi anyagok ne kerüljenek a kommunális hulladékba, illetve a szelektív tárolókba. Így elkerülhető, hogy károsítsák a környezetet.

A környezettudatos gondolkodást népszerűsítő akción a Természetvédelmi Polgárőrség is tevékenyen részt vett. Önkénteseik segítettek a pakolásban, valamint irányították a forgalmat. Utóbbira különösen nagy szükség volt, hiszen ezúttal a már megszokottnál jóval többen jöttek el.

veszelyes_hulladek04

Köztük volt a Sárosi család, akik ezúttal régi tévéjüket adták le a gyűjtőponton. A családfő Sárosi Tibor elmondta, hogy minden évben eljönnek, és mindenkit arra buzdítanak, hogy éljen az önkormányzat által biztosított lehetőséggel és ellenőrzött körülmények között szabaduljanak meg elektromos berendezéseiktől. Mártonék az unokájukat is elhozták, a kisfiú ugyanis kíváncsi volt, hova kerül a régi monitoruk. „Ez külön jó pont, mert a gyerekek a legjobban a tapasztalataikból tanulnak, most pedig Zoli láthatta, hogy nem kell mindent a szemétbe dobni” – vonta le a következtetést Márton Imre.

 veszelyes_hulladek13

Nem véletlen tehát, hogy néhány óra alatt mind a három rendelkezésre álló 12 tonnás teherautó megtelt, ahogyan a biztonság kedvéért elhozott pótkocsi sem maradt kihasználatlanul.

A hulladékot a program állandó partnereként a FCC Magyarország Kft. vette át, az elektronikai eszközöket az újrahasznosítható összetevők kinyerését követően az uniós előírásoknak megfelelően megsemmisítik, ugyanígy járnak el a vegyi anyagokkal, míg az akkumulátorokat lehetőség szerint felújítják.