Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

svabhegyi_bolcsode17

Jól halad a Svábhegyi Bölcsőde fejlesztése

Nyáron indult a Svábhegyi Bölcsőde energetikai fejlesztése, melynek keretében hang- és hőszigetelő, modern műanyag ajtókra, illetve ablakokra cserélték a csoportszobák, a fürdőszobák, az irodák, a konyha, a folyosó, a tárolók, a mosodák és a közös helyiségek elöregedett nyílászáróit.

Szintén a KEHOP-5.2.9-16-2016-00092 azonosítószámú, „A Svábhegyi Bölcsőde és a Fekete István Általános Iskola energetikai fejlesztése” című pályázat keretében, az épület energiafelhasználásának csökkentése érdekében, leszigetelték a homlokzatot és a tetőt, utóbbira vízzáró réteg is került, ami megelőzi a beázásokat. Elkészült a 22,3 kWp teljesítményű, 86 darab napelemből álló fotovoltaikus rendszer, ami jelentősen csökkenteni fogja az áramszámlát.

Elindult a VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00036 azonosítószámú, „A Svábhegyi Bölcsőde bővítése, fejlesztése” című támogatott projekt megvalósítása is, ennek köszönhetően egy új épületrészben, további négy csoportszobát alakítanak ki, valamint elkészülnek a kiegészítő egységek is, a mosdók, öltözők, pelenkázók, gyermekátadók. A munkálatok ideje alatt a gyerekeket, az intézmény munkatársaival együtt, a Zugligeti és a Krisztinavárosi bölcsőde fogadja, a kicsikkel a már megszokott és megszeretett nevelők foglalkoznak.
svabhegyi_bolcsode05

Erről is beszélt az építkezést Váczi János alpolgármesterrel megtekintő Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy a bölcsőde a maga idejében kifejezetten modernnek számított, azonban mára ez megváltozott. Energetikai besorolása a létező legrosszabb volt, ezért határozott úgy az önkormányzat, hogy felújítja az épületet.

„A napelemrendszer a bölcsőde teljes áramfelhasználását képes fedezni, a szigeteléssel pedig jelentősen csökken a fűtés költsége. Jelenleg az új épületrész kialakítása zajlik, figyeltünk arra, hogy gyors egymásutánban kerüljön sor a beruházás két ütemére. Így oldható meg, hogy a lehető legrövidebb időre kelljen csak bezárni a bölcsődét” – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán, aki arra is emlékeztetett, hogy a három önkormányzati fenntartású bölcsőde közül, a krisztinavárosiban és a zugligetiben az utóbbi években több fejlesztés történt.
svabhegyi_bolcsode12

„Jó látni, hogy folyamatosan nő az igény a bölcsődei ellátásra, mert ez egyet jelent a születések számának emelkedésével. Örömteli az is, hogy a szülő nők egyre céltudatosabban tervezik a munkába való visszatérésüket, amihez elengedhetetlen ez a szolgáltatás. Az önkormányzat dolga nem lehet más, mint biztosítani a feltételeket” – hangsúlyozta a polgármester, aki elmondta, hogy a bővítéssel 48-al több gyermeket vehetnek majd fel.
svabhegyi_bolcsode19

Minden a tervek szerint zajlik, a bölcsőde átadása 2019 januárjában megtörténik – mondta el Rimóczi János. A városfejlesztési iroda vezetője kiemelte, hogy a régi épület belső része is megújul, hasonló megjelenést kap, mint a most épülő szárny. Megszépülnek a vizesblokkok, kicserélik a burkolatokat, szerelvényeket, lámpatesteket, kapcsolókat, valamint a nehéz, gipszkarton álmennyezetet, a rekonstrukciót a falfestés teszi teljessé.