Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kt06_1

Kamatmentessé tennék a liftfelújítási célú hitelt

A társasházi felvonók felújításához vagy létesítéséhez igénybe vehető állami kamattámogatott kölcsön felvételét segítené az önkormányzat – ennek lehetővé tétele érdekében rendeletmódosítást fogadott el a képviselő-testület.

A Hegyvidéki Önkormányzat pályázati rendszerben hosszú évek óta vissza nem térítendő támogatást nyújt a társasházak felújítási kiadásaihoz. A támogatandó célok között elsődlegesen a városképet javító homlokzatfelújítási munkálatok szerepelnek, de vis maior esetén egyéb hibaelhárítások kapcsán is számíthatnak az önkormányzatra a bajba jutott lakóközösségek.

A társasházi felvonók felújítása, cseréje, illetve újak létesítése is egyre inkább prioritásként kezelendő igényként jelentkezik, a Hegyvidéken ugyanis egyre több idős polgár él. Az ő életminőségüket nagymértékben befolyásolja, van-e a házukban működőképes lift, ezért a lakások akadálymentesítése érdekében meghirdetett „Otthon megöregedni” program folytatása mellett a felvonók használhatóságát, meglétét érintő új támogatási formát is bevezetne a XII. kerület. Ez a támogatás az időseken kívül a babakocsival, illetve kerekesszékkel közlekedők mindennapjait is megkönnyítené.

Mivel a lakástakarék-pénztáraknál elhelyezett új megtakarítások után már nem biztosít támogatást az állam, ezért a társasházak körében várhatóan felértékelődik az állami kamattámogatott kölcsön felvételének lehetősége. Ebben a konstrukcióban a lakásszövetkezeti vagy társasházi közös tulajdonú részek korszerűsítéséhez, felújításához felvett kölcsön kamatát az első öt évben 70%-os, a második öt évben pedig 35%-os arányban átvállalja az állam.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy az állami kamattámogatást igény esetén kiegészíti, így a társasházi hitel kamatmentessé válna, továbbá óvadéki betétet biztosítana a bank számára, ha a ház nem rendelkezik teljes körűen saját fedezettel. A képviselő-testület annak érdekében, hogy kiírhassák az önkormányzati pályázatot, módosította az államháztartáson kívüli források (támogatások) átadásának, átvételének rendjéről szóló helyi rendeletet. A pályázati támogatásokra 10 millió forintot biztosít az idei költségvetés.

Módosította a testület az önkormányzat 2019. évi költségvetési rendeletét. Tüttő Kata (MSZP) képviselő kérdései kapcsán Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a Városmajor utca 71. szám alatt lévő, az Angelica leánykar és a Hegyvidéki Sportközpont által közösen használt régi épület felújítására többletforrást biztosítanak, mivel rosszabb állapotban van, mint arra korábban számítottak. A Városmajor utca 70. alatt található, kiürített ingatlan bontására pedig azért csoportosítanak át forrásokat, mert a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika itt építené fel az új diagnosztikai tömbjét, és kerület számára előnyösebb, ha önmagában a telket értékesítheti az államnak.

A Városmajor utca 70. szám alatt tervezett egészségügyi fejlesztés megvalósítását segíti a hatályos Kerületi Építési Szabályzat módosítása. Az ingatlanra vonatkozóan 16-ról 18,5 méterre változik a párkánymagassági előírás, így az új épület illeszkedni tud majd a csatlakozó lakóépülethez. A változtatás lehetővé teszi azt is, hogy az új tömb terepszint alatti résfala az Acsády Ignác utca alá 1,2 méterrel benyúlhasson.

Az Alkotás utca 21. szám alatt fekvő épületben az önkormányzat építési koncesszió keretében hozna létre szolgálati lakásokat. Pokorni Zoltán tájékoztatása szerint a kerületi bölcsődék, óvodák és a Hegyvidéki Szociális Központ évek óta munkaerőhiánnyal küzdenek, amiben jelentős szerepet játszik, hogy a megdrágult fővárosi albérletek a közalkalmazottak számára szinte megfizethetetlenek. Pályázati támogatást csak munkásszálló építéséhez biztosít a kormány, ennek feltételei viszont nem illeszkednek az intézményi dolgozók igényeihez; ezért döntöttek úgy, hogy piaci szerepelővel próbálnak szövetkezni.

A polgármester kiemelte, hogy közbeszerzési eljáráson választanák ki az albérletházat építési koncesszióban kialakító vállalkozást. Jelenleg mintegy húsz szolgálati lakásra lenne igény a kerületi intézmények részéről, a többi, nagyjából negyven lakást meghatározott ideig a beruházó hasznosíthatná – az épület tulajdonjoga azonban az önkormányzaté maradna.

A civil szervezetek közösségfejlesztő programjainak támogatására kiírt pályázaton eredményt hirdetett a képviselőt-testület. Idén összesen harmincan pályáztak, akiknek programjait részben vagy egészben kivétel nélkül támogatta az önkormányzat. Összesen tízmillió forintot kaptak a kulturális, szociális, népjóléti, esélyegyenlőségi, egészségügyi és sport tematikájú rendezvények, tevékenységek megvalósítására a helyi közösségek.