*

Kerületünk is részt vesz a koronavírus kutatásban

Kerületünk is részt vesz a koronavírus kutatásban

Az új koronavírus-járvány, amely rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.

A kutatás célja, hogy az egész országra érvényes módon, pontosan feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

Kerületünk is bekerült a mintába, így a Hegyvidéken élők közül 50 előre kiválasztott személy vehet részt az ingyenes szűrővizsgálaton.

A személyek kiválasztása reprezentatív, véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is felmérjék hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így a kutatók fontos információkhoz juthatnak többek között a kockázati tényezőkről.

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.

A kutatás szervezői arra kérik a kerületben élő kijelölt személyeket, hogy valamennyien vegyenek részt a szűrésen, segítve ezzel a kutatást és a járvány elleni küzdelmet.

Az Egyetem lakosság tájékoztatására készített anyagait elolvashatja itt és itt.

Köszönjük együttműködésüket!