Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kezdődik a legidősebbek oltása

Kezdődik a legidősebbek oltása

A cikk forrása: hegyvidekujsag.hu

Lapunk megjelenéséig több mint 243 ezren kaptak koronavírus elleni vakcinát Magyarországon, közel 69 ezren pedig már a második oltáson is túl vannak. Első körben az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása történt meg – 93 százalékuk kérte és kapta meg a vakcinát –, továbbá az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények túlnyomó többségébe is eljutottak már az oltócsapatok, ezeken a helyeken összesen 82 ezer gondozottat és dolgozót oltottak be.

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az oltási munkacsoport vezetőjeként arról beszélt az operatív törzs február 2-i sajtótájékoztatóján, hogy csütörtökön kezdődik meg a regisztrált legidősebbek oltása. 5400 praxisból elsőként hat-hat szállítható idős embert jelölnek ki oltásra a háziorvosok, így a hét második felében mintegy harmincezer főt várnak a kórházi oltópontokon.

A legidősebbeket, akik a védőoltásra regisztráltak – ebbe a körbe most a 89 év felettiek tartoznak – a háziorvosok értesítik az oltás lehetőségéről. Az ingyenes és önkéntes védőoltásra már közel kétmillió ember regisztrált a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint kedvezően alakulnak hazánk járványügyi adatai, ám egy esetleges harmadik hullám veszélyére is figyelmeztetett a különböző vírusmutációk megjelenése miatt. A fertőzés természete, mint mondta, nem változott: továbbra is vigyázni kell az alapbetegségek karbantartására, ilyen esetekben ugyanis súlyos szövődményeket okozhat a fertőzés. Arról is beszélt, hogy hatásmechanizmustól függetlenül bármelyik vakcina jó, amelyik megvéd minket a súlyos, akár halálos kimenetelű betegségtől, valamint a szövődmények kialakulásától.

A kedvező magyar járványügyi adatok ellenére – mivel még kevés vakcina érkezik, több európai országban pedig tovább nő a fertőzöttek száma – a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, és a maszkviseléssel, távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályokat sem enyhítették. A kórházakban, idősotthonokban változatlanul érvényben van a látogatási tilalom.

sz.