Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kővirágok a hivatalban

Kővirágok a hivatalban

Krk sziget méltán népszerű a Horvátországot választó magyar nyaralók körében, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a megkapó táj, a nagyszerű strandok mellett különleges építményeket is rejt. Ezek a Baška-völgy feletti fennsíkon látható mrgarok, amelyek ősi kőrakási technika őrzői, s melyekkel május 18-án egy kiállítás keretében találkozhatnak a polgármesteri hivatal látogatói. A tárlat megnyitóján Pokorni Zoltán polgármester mellett Mladen Andrlić a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete is részt vett.

andrlic_juranic_pokorni01

Elsőként Gyurity István a XII. kerületi és a budapesti horvát önkormányzat elnöke húsz évvel ezelőtti emlékét osztotta me a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy Ausztráliában lehetősége volt megnézni a 12 apostol szikláit, amelyek a tengerből emelkednek ki. Lenyűgöző a látvány, ám évekkel később megtudta, hogy az egyik szikla ledőlt, nincs már meg. Ezért is annyira fontos, hogy természeti és épített kincseinket megőrizzük az utókornak, ahogyan ezt a Sinjali Egyesület teszi a Krk szigeti mrgarokkal. Ennek a küldetésnek első állomása a mostani kiállítás, ami alkalmat ad arra a polgármesteri hivatalba érkezőknek, hogy találkozzanak a helyi pásztorok művészetével. „Látják a fotókon a csodát, az építményeket, a megkapó tájat, a napfényt és mindazt, amit Krk szigete nyújtani tud” – hívta fel a figyelmet a XII. kerületi és a budapesti horvát önkormányzat elnöke.

baska_koviragai01

A megnyitón részt vevő georgiai és a lett nagykövetet is üdvözlő Mladen Andrlić elárulta, hogy élete negyedét Baškában töltötte. Horvátország nagykövete kifejtette, hogy ugyanígy otthon érzi magát Budapesten is, így számára különösen fontos a mostani kiállítás.
Branka Polonijo elmondta, hogy a mrgarok a kötőanyag nélküli kőrakási technika legszebb példái. Ezek a juhkarámok arra is emlékeztetnek, hogy volt idő, amikor a szigeten kemény volt az élet, a köves tájon pásztorkodásból tartották fenn magukat az emberek.

A Baška-völgy fölött található karsztvidéki fennsíkokat uraló juhkarámok érdekessége, hogy felülről nézve virágot formáznak. Azért építették őket, hogy a közös legelőkön el tudják különíteni a különböző tulajdonosok állatait.

baska_koviragai02

A Sinjali Egyesület képviselője kiemelte, hogy a kiállítás csak az első lépés egy többéves projekt megvalósítása felé, melynek keretében néhány mrgar felújítására és rendszeres karbantartására, továbbá a Baška-völgyben található összes többi mrgar megóvására és megjelölésére kerül sor.

Baška polgármestere, Toni Juranić szerint ez egy kiváló alkalom a bemutatkozásra, és arra invitált mindenkit, hogy látogasson el Krk szigetére, melyet méltán neveznek arany szigetnek.

Pokorni Zoltán mindenekelőtt köszönetet mondott a tárlat berendezéséért kiemelve, hogy ebben Gyurity István, a hegyvidéki horvát önkormányzat vezetője elévülhetetlen érdemeket szerzett. A polgármester emlékeztetett, hogy Horvátország az egyik legfontosabb turisztikai célpont a magyarok számára, a nyaralók pedig a kiállítás révén egy újabb vonzó helyszínnel ismerkedhetnek meg.