Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kerekasztal03

Közel egymillió látogató a Normafán

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban tartotta nyári ülését a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal, a szakmai találkozón Pokorni Zoltán polgármester mutatta be a Normafa-programhoz kapcsolódó fejlesztéseket.

„Véget ért a négy évszakos látogatószámlálás a Normafán: ennek eredménye azt mutatja, hogy az ide érkezők száma éves szinten megközelíti az egymilliót. Ez a szám a fővárosi állatkert forgalmával mérhető össze, ahol másfél millióan fordulnak meg évente” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a turisztikai szakma képviselőinek találkozóján. Hozzátette, hogy a felmérés szerint elsősorban a fővárosiak pihenőhelye a Normafa: a látogatók túlnyomó része budapesti, csak elenyésző részük érkezik külföldről. Nyáron viszonylag kevés a kiránduló; itt a tavasz, az ősz eleje és a téli, havas időszak tekinthető főszezonnak.

A polgármester felidézte, hogy a helyi népszavazással is megerősített Normafa-program megvalósítása négy éve kezdődött a kormány támogatásával. Az elmúlt években megújultak a fő gyalogos útvonalak, intelligens – mozgásérzékelős – világítással ellátott futóút készült, piknikező helyeket alakítottak ki, új illemhelyeket telepítettek. Felújították az Anna-réti és a Libegő felső állomásánál lévő játszóteret, illetve a János-hegyi Libegő-épület előtti aszfaltozott területet is rendbe tették, parkosították.

kerekasztal01

A Normafa központi területének megújításához kapcsolódva lebontották a kisajátítási eljárással megszerzett egykori Hotel Olimpia régóta üresen álló épületét, hogy megépíthessék az Eötvös út legfelső szakaszát kiváltó új utat a Távcső utcával párhuzamosan, a hegygerinc legszebb panorámájú részein pedig megszüntethessék az autó- és buszforgalmat, valamint a parkolást. A lebontott hotel területén biztosítanának helyet a megújítandó fogaskerekű vasútnak is, amit meghosszabbítanának a Széll Kálmán térig, illetve a Normafáig, hogy a járatot vonzóvá tegyék az utazók számára. A fogaskerekű fejlesztésének tervei már elkészültek, megvalósítása attól függ, mikor tudnak majd forrást biztosítani a mintegy 30-35 milliárd forintos beruházáshoz.

Pokorni Zoltán arról is beszélt, hogy folyamatban van a Normafa látogatóközpontjának kialakítása az Eötvös út 48-50. szám alatti területen, ahol felújítják az itt található régi villát, valamint egy új tömböt építenek. Várhatóan még idén elkészül az Anna-rét melletti sífutó- és szánkópálya, jövőre pedig a gyakorló sípálya. A Magyar Turisztikai Ügynökség azt javasolja, hogy lombkoronasétányt is létesítsenek a Normafánál – a természetvédelmi szempontok figyelembevételével még vizsgálják a terv megvalósíthatóságát.

A központi részek túlzott igénybevételének ellensúlyozására a használat „széthúzására” törekszik az önkormányzat – jegyezte meg a polgármester. Mint mondta, ennek szellemében készült el a Normafa alsó kapujaként a mostani fórumnak is helyet biztosító Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont az egykori zugligeti indóház felújításával. A tervek szerint a lóvasútból lett hajdani villamos későbbi végállomás-épületét és annak környezetét, a mai Niche kemping területét is megújítják, a meglévő, bevált funkciókon azonban nem kívánnak változtatni.

kerekasztal08

A kempingtől nem messze, az egykori Fácán-vendéglő épületében jelentős fejlesztés zajlik, a kibővülő Zugligeti Általános Iskola számára alakítanak ki új tereket. A szomszédos Hild-villa funkcióját még keresik: a műemléképület hasznosítása kapcsán tárgyalásokat folytatnak a Szépművészeti Múzeummal, hogy itt helyezzék el a környéken élt Aba-Novák Vilmos festőművész gyűjteményét.

Az önkormányzati beruházásban, kormányzati támogatással megvalósuló Libegő-fejlesztésről Zsákay László György, a BKV Zrt. turisztikai és értékesítési divízióvezetője mutatott be részleteket. Elmondta, hogy a jövőre ötvenéves felvonót négyülésessé alakítják – jelenleg kétüléses –, illetve az utazók komfortját szolgálják majd az ülések fölé hajtható nap- és esővédő ernyők. A felvonó sebessége változtathatóvá válik, a székek pedig lelassíthatóak lesznek a fordulókban, ami kényelmesebbé teszi a ki- és beszállást.

Az új Libegőn megoldható lesz a kerékpárok, sílécek szállítása, valamint a pálya alkalmankénti kivilágításának technikai feltételeit is megteremtik. Ilyen alkalom lehet a Libegők Éjszakája, amit idén július 20-án tartanak meg szerte az országban. A Zugligeti Libegő késő esti menetére ezúttal csak elővételben lehet jegyet venni, tekintettel az elmúlt évi, rendkívüli érdeklődésre: tavaly már több mint 3500-an éltek az éjszakai libegőzés lehetőségével.