*

kozmeghallgatas07

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Megtartotta az idei közmeghallgatását a Hegyvidéki Önkormányzat. A lakossági fórumon a Böszörményi út fejlesztése, az Irhás árok rendezése és az Alkotás utcai mentőállomás ügye egyaránt felmerült kérdésként.

Hogyan áll a Böszörményi út fejlesztésének előkészülete, mi lett az előkerteket érintő társasházi szavazások eredménye? – kérdezte az önkormányzat vezetését az egyik lakó, aki a korábban bemutatott tervek kapcsán problémaként vetette fel, hogy a leszűkölő forgalmi sáv miatt a parkolóhelyet kereső autók akadályozni fogják a forgalmat. Úgy vélte továbbá, nem lesz eléggé kihasznált a megnövelt gyalogosfelület, mert a napi ügyeiket intéző járókelőkön kívül mások nem igazán használják a területet.

Pokorni Zoltán polgármester válaszából kiderült, hogy a Böszörményi úton a Királyhágó tér és a Hollósy Simon utca közötti szakasz mindkét oldalán sikerült megegyezni az érintett társasházakkal, így ezen a részen kerülne sor a járdák egységesítésére, illetve a zöldfelületek, azaz a házak előtti előkertek és a fasor sávjának összevonására. Az épülethomlokzatok rendbe tételére terveket készítenek, amelyek alapján az együttműködő társasházak támogatást igényelhetnek majd a felújításhoz.

A polgármester elmondta, hogy a parkolók és a forgalmi sáv között mindkét oldalon másfél-másfél méter széles biztonsági zónát alakítanának ki. A forgalmi sáv leszűkítése miatt valóban lassulna a forgalom, ez azonban elősegítené az átmenő forgalom csökkentését. Az átépítéssel szebbé, élhetőbbé válna a Böszörményi út, egy olyan „kisvárosias főutcává” alakulna, amely sétálásra, pihenésre csábítaná az embereket.

Az Irhás árok lakóinak nevében egy úr köszönetét fejezte ki az évek óta zajló fejlesztésekért, amelyek részeként idén már az út felső szakasza is megújult, ám – tette hozzá – a XI. kerülettel közös szakaszon továbbra sem megoldott a vízelvezetés. Rimóczi János, a városfejlesztési iroda vezetője arról tájékoztatta a felszólalót, hogy a csatornázási művekkel együttműködve jövő év tavaszán, rácsos összefolyók építésével kívánják megoldani a csapadékelvezetés problémáit.

Kovács Tamás, a Szent János Kórház mellett működő kertészet vezetője többek között arról beszélt, hogy biztosítani kellene a Kútvölgyi lejtőről a Kútvölgyi útra történő visszakanyarodás lehetőségét, illetve érdemes lenne meghosszabbítani a Városmajor utcában a Diós árok felé vezető kanyarodósávot. Megemlítette azt is, hogy az Alkotás utcai mentőállomásnak – amelynek kérdésessé vált a jövője a Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztése miatt – a XII. kerületben kellene maradnia, ám nem tartja megfelelő helyszínnek a Szent János Kórház felső végénél levő területet, mert szerinte csúcsidőszakban a környékbeli torlódások miatt nehezen megközelíthető. A mentőállomás ügyében a Csörsz utcaiakat képviselő Salzmann Edmond is megosztotta véleményét, aki úgy vélte: a lakosság érdeke az, hogy a mentőszolgálat Alkotás utcai bázisa a jelenlegi helyén maradjon.

A polgármester arról számolt be, hogy a lehetséges új területet a mentők választották ki arra az esetre, ha költözniük kellene – ám a legfrissebb információk alapján nem biztos még, hogy megszűnik az Alkotás utcai állomás. Az önkormányzat azt javasolja a Testnevelési Egyetemnek, hogy a leendő sportkomplexumának mélygarázsa mellett a mentőknek is biztosítson helyet.

Váczi János alpolgármester a felvetett közlekedési kérdések kapcsán elmondta, hogy a szükséges forgalomtechnikai változtatásokat a főváros hajthatja végre, ezért nekik továbbítják a javaslatokat. Megjegyezte, hogy a változtatási igények – még ha a főváros egyet is ért velük – csak lassan érnek célba: például annak a már meglévő sávnak a felfestése, ami a Városmajor utcából a Diós árokba való kanyarodást könnyíti meg, a javaslattételtől számítva három év alatt valósult meg.