Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közös faültetés a mexikóiakkal

Közös faültetés a mexikóiakkal

Mexikó budapesti képviselete és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésének első lépéseként Pokorni Zoltán polgármester és David Nájera nagykövet közösen ültetett fát a János-hegyen.

pz_david_najera06

„Az egyének között, csakúgy, mint a nemzetek között, mások jogainak tiszteletben tartása a béke” – olvasható Benito Juárez (1806-1872), Mexikó többszöri elnökének és nagy hatású reformátorának gondolata azon a kis emléktáblán, amit a Hegyvidéki Önkormányzat és a Mexikói Nagykövetség közös faültetése alkalmából helyeztek el a Libegő János-hegyi állomása előtt kialakított parkban.

tabla

„Itt, ahol most állunk, hosszú időn át egy kietlen, leaszfaltozott tér volt” – mutatta be a faültetés helyszínét, a két évvel ezelőtt átadott pihenőparkot Pokorni Zoltán polgármester. „Fából sosem elég” – tette hozzá, és örömét fejezte ki, hogy Mexikó budapesti nagykövetségének kezdeményezésére egy újabb fával, egy őshonos mezei juharral gazdagíthatják a környezetet.

Mint mondta, örvendetes, hogy a nagykövetségek, nagykövetek nem „előkelő idegenként” laknak a Hegyvidéken, hanem szeretnének bekapcsolódni a kerület életébe és ízelítőt kívánnak adni nemzetük kultúrájából. A polgármester arról adott hírt, hogy már Kolumbia és Peru diplomáciai testületei is felvették a kapcsolatot az önkormányzattal: ők is elültetnének egy-egy fát a Normafa környékén, valamint – Mexikóhoz hasonlóan – kulturális programokat hoznának a XII. kerületbe. Programjaiknak a tervek szerint a Hegyvidéki Kulturális Szalon adna otthont.

pz_david_najera11

„Erősíteni szeretnénk Mexikó és Magyarország barátságát” – magyarázta David Nájera, Mexikó budapesti nagykövete a faültetés célját. A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a Hegyvidéken található a rezidenciája, a Normafa pedig csodálatos hely, ahol sokan megfordulnak. Kérdésünkre elmondta, ő maga is sokat jár a Normafára, heti három-négy alkalommal is eljön ide sétálni a kutyájával, Brunoval.