Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közösen szabnának gátat a villámárvizeknek

Közösen szabnának gátat a villámárvizeknek

Az éghajlatváltozással egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek, köztük a heves esőzések és az ezekkel járó villámárvizek, amik óriási károkat okoznak Budapest-szerte. Mivel nem lehet az egész városban tovább bővíteni a csatornarendszer kapacitását, más megoldásokra van szükség: egy új pályázati program keretében ezeket fogja kidolgozni a Hegyvidéki Önkormányzat a VII. és a XVIII. kerülettel, a fővárossal, valamint szakmai szervezetekkel együttműködve. Az érintettek a MOM Kulturális Központban rendezett tanácskozáson vázolták fel, mi mindent szeretnének elérni az elkövetkező négy évben.

„Drámai hatásai vannak az egyre szélsőségesebbé váló időjárásnak, ugyanakkor nincs csodaszer, nem tudjuk egy csapásra megoldani az ezzel járó problémákat. Szisztematikus munkára van szükség, sok szereplővel” – vezette fel Pokorni Zoltán polgármester a Hegyvidéki Önkormányzat által meghirdetett projektindító találkozót.

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék a Hegyvidéken is súlyos gondokat okoz – hívta fel a figyelmet a polgármester. A Budakeszi utat hozta fel példaként, ahol minden nagyobb esőzéskor a Szépilonáig hömpölyög a víz lefelé, ezen a ponton viszont a túlterhelt csatornahálózat már nem tud megbirkózni az áradattal. Hozzátette, hogy a BKK tervezi a Budakeszi út felújítását, az egyik legnagyobb fejtörést ugyanakkor épp az okozza, hová vezessék az úton összegyűlő esővizet. A kerületi főépítészi iroda jelenleg is keresi azokat a telkeket, ahol – óriási záportározók helyett – szikkasztó tavakat, esőkerteket lehet telepíteni.

konferencia02

Kovács Lajos önkormányzati képviselő, a Zöld Bizottság, illetve a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke arra emlékeztetett, hogy a Hegyvidéki Zöld Iroda már túl van néhány sikeres nemzetközi projekten, és ahogy a korábbiakban, most is csapatban kell együtt dolgozniuk a partnereikkel. Kitért rá, hogy az általa vezetett szövetségnek már volt hasonló programja vidéki környezetben, és azt látta, hogy egy új tározó a csapadékvíz helyben tartása mellett rekreációs funkciót is betölthet, közösségi pihenőhellyé válhat.

A Hegyvidéki Zöld Iroda által koordinált új projekt a LIFE-CSUKA nevet viseli, ami arra utal, hogy az Európai Unió környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai projekteket támogató LIFE-programja keretében valósul meg, „Csapadékvíz kezelése urbánus környezetben, alkalmazkodás és megelőzés (CSUKA)” címmel. A projekt részeként számos előzetes vizsgálat készül, például helyi klímaváltozási modellt készítenek és vízlefolyás-vizsgálatot végeznek a szakemberek. Budapest egészére, részletesebben pedig a XII. kerületre vonatkozóan azt is elemezni fogják, hogy a villámárvizek szempontjából melyek a legveszélyeztetettebb területek.

A vizsgálatok értékelését követően valósulhatnak meg a mintaberuházások. A Hegyvidéken földalatti vízvisszatartó tartályokat fognak kiépíteni, valamint egy mintautcát alakítanak ki, ahol természetközeli megoldásokkal – növényültetésekkel, áteresztő burkolatokkal – tartanák helyben a csapadék egy részét. Ezen kívül, a magánterületek bevonása érdekében zöldtetők építését, esővízgyűjtő edények telepítését támogató pályázatokat ír majd ki az önkormányzat.

A VII. kerületben az esővízgyűjtők telepítésére helyezik a hangsúlyt – az így összegyűjtött vizet, ahogy a Hegyvidéken, a zöldterületek öntézésére használnák. A XVIII. kerületben speciális vízáteresztő burkolatot, „kavicsos gyepet” tesztelnek egy kihasználatlan területen, néhány problémás utcában földalatti tartályokat helyeznek el, a helyi piac köré pedig csapadékvíz-árkot építenek, ami a fák öntözését segíti elő. Erzsébetvárosban, illetve Pestszentlőrincen és Pestszentimrén is lakossági pályázattal támogatnák az esővízgyűjtő edények széleskörű alkalmazását.

rozsa_zoltan01

Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője elmondta, hogy a részletes vizsgálatokat követően 2022. június végéig kell elkészülnie a beruházási terveknek, jövő év végéig szerzik be az szükséges engedélyeket, így 2023-ban indulhat a kivitelezés. A LIFE-CSUKA-pályázat konzorciumvezetője a Hegyvidéki Önkormányzat, partnerként pedig a VII. és a XVIII. kerület mellett a Fővárosi Önkormányzat, a Klímabarát Települések Szövetsége, továbbá külső szakértőként a Trinity Enviro Tanácsadó Kft. működik közre. A program megvalósítását az Európai Unió 55%-ban támogatja.