Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közlemény a kulturális intézmények átszervezéséről

Közlemény a kulturális intézmények átszervezéséről

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés minden költségvetési intézményt szigorú takarékos gazdálkodásra kényszerít, és ez alól a Hegyvidék sem kivétel. Az Önkormányzat a kulturális területen történt beruházásokat és a kerületben zajló kulturális tevékenységeket is áttekintette, és ez alapján hozta meg múlt héten azt a döntését, miszerint a Virányosi Közösségi Ház megszűnik. Az eddig itt zajló szakmai tevékenységek szervezését és a két másik telephely – Jókai Klub, Hegyvidéki Barkácsműhely – irányítását a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft veszi át.

Az előzetes hatékonysági elemzések során megállapításra került, hogy a MOM Kulturális Központ, illetve tagintézményei és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok átfedés volt, így a járványhelyzet és az elmúlt évek tapasztalatai alapján is időszerűvé vált az átszervezés.

A Hegyvidéken példaértékű a lakosság bevonása a különböző fejlesztések előkészítési, tervezési folyamataiba. A hegyvidékiek a lakossági bevonás különböző eszközei által rendszeresen nyilváníthatnak véleményt a kerület ügyeiben, legyen szó játszótérről, a Normafával kapcsolatos fejlesztésről vagy éppen útfelújításról.

Vannak azonban olyan döntések, amelyek meghozatalához olyan szigorú gazdasági és szakmai szempontokat kell figyelembe vennie az Önkormányzatnak, amelyek sajnos nem teszik lehetővé a lakossági bevonást. A kerület kulturális intézményeinek átszervezése is ilyen terület.

Az átszervezést követően a korábbi közművelődési feladatok ellátása a jövőben is biztosított lesz. A közösségi házban zajló tevékenységek kisebb hányada volt közművelődési program, ezek mindegyikének van már helye a kerület valamely másik kulturális intézményében: Jókai Klub, Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, Barabás Villa, Hegyvidéki Kulturális Szalon, Hegyvidék Galéria, Hegyvidéki Barkácsműhely, MOMkult.

Az egyéb, piaci alapon szervezett, nem a közösségi ház saját programjaként futó szolgáltatások egy része is már új otthonra talált a Hegyvidéken, és a többi korábbi bérlőnek is segítünk megfelelő helyet találni.

Tehát az átalakítást követően a Virányosi Közösségi Házban korábban tartott programok nagy része megmarad, és a kerület valamely másik kulturális vagy köznevelési intézményében lesz látogatható.

A_Viranyosi_KH_programjainak_elhelyezese