Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kutya Jó Nap volt a Hegyvidéken!

Kutya Jó Nap volt a Hegyvidéken!

Hogyan lehet valaki tudatos gazdi? Tényleg szükség van a pórázra? Mit köszönhet az emberiség a kutyáknak? Mit tehetünk kutyatámadás esetén? Az első hegyvidéki Kutya Jó Napon nemcsak izgalmas előadásokkal, vitafórummal várták az érdeklődőket, de az interaktív programok segítségével szavak nélkül is megtanulhattuk megérteni négylábú barátainkat.

 

„A Hegyvidéken megszokhatták már, hogy az önkormányzat rendszerint különböző rendezvényekkel szólítja meg a közösségeket – legyen szó gyerekekről, kismamákról, nagymamákról, családosokról vagy egyedülállókról. Itt mindenki megtalálhatja a számára kedves programokat. A mostani elsősorban a kutyásokról, a kutyásoknak, a kutyákról szól, de természetesen nem csak nekik” – fogalmazott köszöntőbeszédében Fonti Krisztina, aki szintén kutyatulajdonos. Az alpolgármester kiemelte: fontos, hogy a kutyások és a nem kutyások megtalálják a közös hangot, elkerüljék a konfliktusokat és békésen tudjanak egymás mellett élni. A Hegyvidéken nem először szólítják meg az ebek gazdáit. Fonti Krisztina emlékeztetett a 2012-ben indult, több nemzetközi díjjal elismert Lépjünk, hogy ne lépjünk bele! kampányra, amely a kerületben élők és a szakma körében is sikeres volt. „Akkor száz speciális kutyapiszokgyűjtőt helyeztünk el, mostanra már 300 ilyen edényünk van. Az akciónak köszönhetően jóval kevesebb a kutyapiszok a Hegyvidék utcáin, persze továbbra is van még mit tanulnunk nekünk, kutyatulajdonosoknak” – fűzte hozzá az alpolgármester, aki kutyajó napot kívánt a közönségnek.

kutya_nap02

A vidám kutyacsaholásoktól hangos Gesztenyés kert igazi ebparadicsommá változott. A Tükörsuli jól képzett „diákjai” megmutatták, hogyan tudnak akár egyedül is bevásárolni, forogni, kosarat cipelni, majd a gazdik egyik nagy kedvence, Korom Gábor beszélt a városi kutyatartás etikájáról. „Szeretném leszögezni, hogy nincsenek kutyások és nem kutyások. Szinte biztos, hogy minden embernek van olyan őse, akinek volt kutyája. Akinek köze volt ahhoz, hogy ezt az élőlényt kiemeltük a természetből, és magunk mellé vettük” – árulta el a tükörmódszer megálmodója, aki arról is beszélt, hogy miért kapott különösen fontos szerepet a kutya az életünkben. „Az ebek elsődleges feladata a védelem volt. Az embernek idő kellett ahhoz, hogy a tápláléklánc csúcsára kerüljön. Ebben a kutya segített, hiszen reakcióidőt kaptak az őseink. Ez pedig a vadvilágban óriási érték. Tehát, amikor jött a kardfogú tigris, akkor nem ősember Joe legkisebb fiát vitte el, hanem az őskutyát. Az embereknek maradt idejük arra, hogy elbújjanak. Mélységes hálát kell éreznünk a kutyák iránt, mert társként segítettek nekünk abban, hogy eljussunk odáig, ahol ma vagyunk. Hogy ilyen rendezvényeket tudunk létrehozni” – magyarázta négylábú barátaink erényeit. Korom Gábor egy másik kérdésben is határozott véleményt alkotott: szerinte a kutya nem érzi jól magát a pórázon, csak elviseli azt, ugyanakkor ahhoz, hogy ez megváltozzon a gazdiknak meg kell tanulniuk kontrollálni a kedvenceiket.

korom_gabor01

„Mi, kutyatartók tehetünk azért, hogy a törvényalkotók a valósághoz, a szükséglethez igazítsák a szabályokat. Ha képesek vagyunk bármilyen helyzetben behívni az ebet, akkor talán az a nap is eljöhet, amikor a gazdára bízzák, hogy kell-e a kutyára póráz vagy nem”.

tukor_modszer04

A kutyások és nem kutyások vitafórumán az egyik hölgy elmesélte, hogy egyszer futás közben támadta meg egy kutya. „Alapvetően én a prevenció híve vagyok. Ilyen eseteknek nem szabadna megtörténniük. Ilyenkor érdemes belógatni magunk elég egy ruhadarabot vagy bármilyen eszközt”. Korom Gábor azt is elmondta, hogy a támadásoknak három oka lehet: félelem, dominancia és zsákmányszerzés. A kutyatréner nagyon optimistának látja a kutyák jövőjét. „Tizenöt évvel ezelőtt jóval több volt a kutyaürülék, nem hiszem, hogy akkor itt ülhettek volna a fűben. Ma már ez megváltozott. Én teljesen apolitikus vagyok, de el kell ismernem, hogy a tizenkettedik kerület élen jár a tudatos kutyatartás előmozdításában. A Kutya Jó Naphoz hasonló programok lehetőséget adnak arra, hogy a gazdik tanuljanak, a kutyások és a nem kutyások közti ellentét pedig csillapodjon” – emelte ki.

kutya_nap11

A Gesztenyés kertben egymást váltották az előadók: a Noé Állatotthon és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége a tudatos kutyaválasztáshoz adott fontos tanácsokat, de az állatorvosoktól azt is megtudhattuk, hogy miért fontos az ivartalanítás, és hogy mit tehetünk a kutyák egészséges táplálkozásáért. A színpadon túl szintén izgalmas programokkal, bemutatókkal várták az érdeklődőket, akik a Mantrailing bemutatón is sokat tanulhattak. „Nagyon jó döntés volt eljönni, gratulálok a szervezőknek! Igényes programok, rengeteg érdekesség és fantasztikus hangulat. Mangó és én is rendkívül jól éreztük magunkat! Bízom abban, hogy lesz ismétlés! – mondta Páder Balázs, aki hároméves vizslájával együtt töltött egy kutyajó napot a Gesztenyésben.

tukor_modszer06