Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Latin-amerikai fasort ültettek a Normafánál

Latin-amerikai fasort ültettek a Normafánál

Latin-amerikai országok budapesti nagykövetei Pokorni Zoltán polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral közösen egy fasort ültettek el a Normafánál, a nemzetek közti barátság jelképeként. A fák mellé kis táblákat is kihelyeztek, amiken az egyes országok nagy költőitől, íróitól, nemzeti hőseitől származó, elgondolkodtató idézetek olvashatók.

„Ha valahova fát lehet ültetni, ültesd el te magad. Ha valahol van egy hiba, melyet ki lehet javítani, javítsd ki te magad. Ha valahol van egy akadály, mely elől mindenki kitér, győzd le te magad. Légy te, aki elmozdítja a követ az útból” – olvashatók az első, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett latin-amerikai szerző, Gabriela Mistral költőnő sorai a chilei nagykövetség által elültetett fa előtti emléktáblán. Chiléhez hasonlóan Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Kuba, Mexikó, Peru és Uruguay nagykövetei ültettek egy-egy mezei juhart a Normafa Síház előtt kialakított új parkoló középső zöldsávjába, ahol a nemzeteik nagy gondolkodóitól származó, általános érvényű idézeteket is közzétettek.

„A faültetéssel kapcsolatot teremtünk a természettel az élet alkotásának csodájában. A fa meghálálja ültetőjének igyekezetét: erősre, magasra nő, jobb levegőt, árnyékot ad, gyönyörködtet, nyugalmat és támaszt biztosít” – emelte ki beszédében Raul Salazar Cosio perui nagykövet, aki arról is szólt: a faültetés ötlete David Nájera korábbi mexikói nagykövettől származik, míg a megvalósítás, a latin-amerikai országok képviseleteinek összefogása Alicia Corredera Morales kubai nagykövetasszony szervezőmunkáját dicséri.

salazar_cosio_peru02

Pokorni Zoltán polgármester köszönetet mondott a latin-amerikai országoknak az általuk adományozott fákért. Mint fogalmazott, „fából sosem elég”, hiszen meg kell védeni, és ha lehet, ápolni, fejleszteni kell természeti örökségünket. Kitért arra is, hogy a Hegyvidék a legzöldebb kerület a fővárosban, egy főre ugyanis átlagosan hat négyzetméter zöldterület jut Budapesten, itt viszont több mint duplája. Ha nemcsak a parkokat, út menti zöldsávokat, hanem az erdőket is számításba vesszük, a Hegyvidék „verhetetlen”, hiszen így 170 négyzetméternyi zöldterület jut minden lakóra.

kolumbia02

„Buda zöldje egész Budapest tüdeje, örülünk, ha hozzájárulhatunk, hogy még zöldebb legyen” – jelentette ki Fürjes Balázs. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerint fontosak a szimbolikus faültetések, de még fontosabbak az olyan, nagy ívű fejlesztések, mint a Normafa rendbetétele, a MOME kampuszán létrehozott új, 15 ezer négyzetméteres közpark, illetve a Városmajor tervezett felújítása, amelynek során két hektárral bővítenék a zöldterületet.

csoportkep02