Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lélekmozgató iskolásoknak

Lélekmozgató iskolásoknak

Február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját, ebből az alkalomból a Magyar Paralimpiai Bizottság a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségével közösen meghirdette a Lélekmozgató programot. A felhíváshoz csatlakozva, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában beszélgetéssel, játékkal, filmnézéssel fűszerezett rendhagyó testnevelésórát szervezett.

A Lélekmozgató program célja, hogy a szándék, az akarat, az elszántság, a céltudatosság és az érzelmek a testet mozgásra, cselekvésre késztessék. Ahhoz pedig, hogy a lélek mozduljon, megismerésre, tapasztalásra, megértésre, befogadásra, azonosulásra van szükséges. Így lehet befogadni a Magyar Paralimpiai Bizottság fő üzenetét, hogy „fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni”.

Ezt szolgálta az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola tornatermében megrendezett rendhagyó testnevelésóra, melynek első felében a labda kapott főszerepet.

lelekmozgato02

A gyerekek egy különleges csapatjátékot, a tchoukball-t ismerhették meg, amelyről Kunos Anita elmondta, hogy egy Svájcból indult, teljesen erőszakmentes sportágról van szó. Tilos bármiféle testi kontaktus, az ellenfél játékosát még zavarni sem lehet, éppen ezért előnyös a parasportolók számára. A Tchoukball HSE. elnöke kifejtette, hogy a sportértéke mellett ez a játék kiváló rehabilitációs eszköz. Nem véletlen, hogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben hetente tartanak edzéseket a műtétek után lábadozóknak. Gyorsítja a gyógyulásukat, ráadásul állandó sikerélményt biztosít, ami nagyon fontos a lelki felépüléshez.

lelekmozgato14

Ami a versenyzést illet, a tchoukball-t gyerekek, felnőttek, mozgásukban korlátozottak is könnyen elsajátíthatják, és ami különösen értékessé teszi, hogy az épek- és a fogyatékkal élők egyszerre játszhatják. Ezt mutatták meg a pályán a magyar ifjúsági válogatott tagjai, akik néhány alapmozdulatot is megtanítottak a gyerekeknek.

A program második felében először Ekler Luca világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok atléta beszélt a paraatlétikai játékokról, majd érzékenyítő sorverseny következett. Végezetül lejátszották Pálfai Károly: „Lecsó” c. kisfilmjét, amely egy kerekesszékbe kényszerült fiatal sportoló történetét meséli el.

lelekmozgato12

Jól sikerült tehát a program, amivel kapcsolatban a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-t irányító Móczán Mónika egy újdonságról is beszámolt. Bejelentette, hogy látva a tchoukball sikerét, a játékot a Városmajori Sportközpontban péntekenként jelentkező Hegyvidéki Sportmix is befogadja. Ez egy ingyenes sportdélután, ahol a kisdiákok olyan sportágakat, mozgásformákat próbálhatnak ki, amikkel tanórai keretek között nem találkoznak.