*

narcis_ultetes03

Magyar Hospice Alapítvány – Nárcisz ültetés

„Minden perc értékes”, ez volt a jelszava a Magyar Hospice Alapítvány VII. Hegyvidéki Nárcisz ültető rendezvényének a Királyhágó téren.

„Ültessünk együtt nárciszt a generációk közötti szolidaritás és az életvégi méltóság megőrzése jegyében! Minden elültetett virághagyma ezt a szándékot, együttérzést fejezi ki.” – nyilatkozta Korda Nikoletta a Magyar Hospice Alapítvány projektvezetője, mely Alapítvány a gyógyíthatatlan – elsősorban daganatos - betegek ingyenes gondozásában, fájdalomcsillapításban, a páciensek és családjuk lelki támogatásában nyújt segítséget, de munkájukhoz nagy szükségük van adományokra is.
narcis_ultetes06

Madocsai Dániel, a Hospice munkatársa számba vette a kezükben tartott sárga lufikkal pompázó óvodás csapatokat. Az őszi nap is kegyes volt a megjelentekhez, még melegen sütött. Zsongtak a felsorakozott Sünisek, Mackósok, az Orbán hegyi-, a Mesevár-, a Normafa Ovisok és a Németvölgyi kisiskolások csoportjai. A Városmajori Óvodát egy óvó néni képviselte, ő majd elviszi a virághagymákat, hogy a gyerekek elültessék az óvoda kertjében.
narcis_ultetes08

Az ovisok tapssal köszöntötték, az őket, a pedagógusokat és a vendégeket üdvözlő Fonti Krisztina alpolgármester asszonyt. „Minden évben azért ültetünk nárcisz-hagymákat itt a Királyhágó tér és a Németvölgyi út sarkán, mert ezzel szeretnénk gondolni azokra, akik betegek, elesettek, az életük vége felé járnak, akik segítségre szorulnak. Tavasszal, amikor erre járunk, figyeljük, várjuk, hogy mikor bújnak ki a nárciszok. Tavaly olyan gyönyörű nagyfejű nárciszok nyíltak, hogy mindenki csodájára járt a kerületben. A virágok idővel szép lassan elhervadnak, így van ez az emberek életében is; megszületünk, kisbabák vagyunk, majd gyermekek leszünk, felnövünk, lassan megöregszünk, s életünk végén meghalunk. Sokan közületek kívánságokat kötöttetek a luftballonokra, melyek így együtt repülnek a lufikkal az ég felé.”
narcis_ultetes10

Mivel a virágágyás nem volt túl nagy, idén a Süni óvodások ültették el a virághagymákat, ők sárga lapátokat kaptak Fonti Krisztinától, az Orbán hegyi óvodásoknak egy csokor nárcisz járt ajándékba, hogy el ne felejtsék, hogy ők kertészkednek jövőre.

Tavasszal majd a Gesztenyés kertben találkozhat újra gyerek, felnőtt egyaránt a Hospice Alapítvány jótékonysági, Nárcisz-futóversenyén.
narcis_ultetes13

Mielőtt a gyerekek nekikezdtek a munkának a virágágyásban, - ahová idén ősszel a kertészek még árvácska-palántákat is ültetnek, közülük bújnak majd ki tavasszal a nárciszok – néhányan elfogódottan, őszinte elérzékenyüléssel a mikrofonba is elmondták kívánságaikat, hiszen, ők maguk, barátaik biztosan voltak már betegek vagy családjukban találkozhattak hozzátartozóik betegségével, szenvedésével:

„Minden ember éljen boldogan!” „Mindenki kedvesen bánjon a másikkal!” „Azt kívánom, hogy az emberek tovább élhessenek!” „Mindenkinek az életében legyen szeretet!” „Mindenki legyen egészséges!” „Aki beteg, hamar gyógyuljon meg!” „Szép életet kívánunk mindenkinek!”

Ezután levegőbe emelkedtek a sárga luftballonok, érdeklődést keltve az épp arra szárnyaló madárcsapatokban.