Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

varga_farkas_nagy02

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

A MOM Kulturális Központban bejelentették a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit – a színházszakma a szavazatok alapján ezúttal Varga Klári, Farkas Ignác és Nagy Csongor Zsolt munkásságát tartotta a legértékesebbnek.

Most a közönségen a sor: augusztus 24-ig a www.kaszasattiladij.hu weboldalon lehet voksolni a három nomináltra.

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és a Mozaik Művészegyesület még 2008-ban alapította meg azzal a céllal, hogy ápolják a tragikus hirtelenséggel elhunyt névadó művész szellemi hagyatékát, és elismerésben részesítsék azokat a magyar ajkú művészeket, akik színházi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállalnak a társulatukon belül.

„Az elismerés értékét nem a pénz adja, hanem az, hogy maguk a színészek döntenek arról, hogy művészi munkájukat, emberi hozzáállásukat és kollegialitásukat tekintve kik a legméltóbbak erre a díjra. Ez már önmagában is hatalmas megbecsülés. A kezdeti időszakban Kaszás Attila halála miatti megrendülés övezte a díj körüli lelkesedést, de ma már a szakma belső kulturális ereje tartja életben” – emelte ki a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a kormány és a Raiffeisen Bank támogatásának köszönhetően már 900.000 forint jár a nyertesnek.
pz_fekete_tardy03„Hiszem, hogy egyre komolyabb értéke van ennek az elismerésnek” – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki még színházigazgatóként, a saját társulatán belül tapasztalhatta meg, hogy a művészek mennyire fontosnak tartják a díjat.

Tardy-Molnár Anna, a Kaszás Attila-díjat gondozó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az idei évben 39 társulat döntött a három jelölt személyéről. Ezúttal a hegyvidéken élő Varga Klárira (debreceni Csokonai Nemzeti Színház), Farkas Ignácra (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) és Nagy Csongor Zsoltra (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata) augusztus 24-ig, a www.kaszasattiladij.hu weboldalon voksolhat a közönség.

Vajon szeptember 7-én, a tatabányai Jászai Mari Színházban kinek adják majd át a színészvilág egyik legértékesebb elismerését?

Eddigi díjazottak: Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba.