Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

harsanyi_kiraly03

Már szavazhatunk a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Kihirdették a szervezők a Kaszás Attila-díj közönségszavazásán induló jelölteket: idén Harsányi Attila, Király Attila, illetve Orosz Ákos színművészre voksolhatnak a nézők, hogy egyikük elnyerje a rangos szakmai elismerést.

„2008-ban az önkormányzat a Mozaik Művészegyesülettel közösen egy olyan díjat hozott létre, aminek odaítélésbe nem szólhat bele a politika, hanem a színművészeti szakma, a magyar nyelven játszó társulatok dönthetnek róla” – idézte fel Pokorni Zoltán polgármester a Kaszás Attila-díj alapításának célját az idei jelölteket bemutató sajtótájékoztatón. Kitért rá, hogy a díjra a kezdetek óta a társulatok választanak maguk közül egy-egy jelöltet, majd a kiválasztottak szavaznak egymásra. Néhány éve a legtöbb szavazatot elnyerő három jelölt közül a közönség döntheti el az utolsó körben, kié legyen az elismerés.

zalan_kucsera_pz01

„Lehet infrastruktúrát építeni, művészképzést támogatni, de ha nincs közönség, mindez öncélúvá válhat” – mondta a díjat támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Kucsera Tamás Gergely, aki szerint az önkormányzat kezdeményezése is a közönség aktivizálását segíti. Megemlítette, hogy a Kaszás Attila-díj iránti közérdeklődés erősítéséhez a közmédia idén is hozzájárul – közreműködésüknek köszönhetően tavaly közel kilencezer szavazatot kapott a díjazott.

Az idei Kaszás Attila-díjat augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitó alkalmából rendezendő előadóművészeti konferenciához kapcsolódóan adják át. Zalán János, a Színházművészeti Bizottság elnöke, a Pesti Magyar Színház igazgatója bejelentette: a közönség ezúttal arról dönthet, hogy Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, Király Attila, a Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház társulatának tagja, vagy a Vígszínház által jelölt Orosz Ákos színművész részesüljön-e az elismerésben.

harsanyi_attila02

A színházkedvelők augusztus 25-én éjfélig adhatják le voksukat a www.kaszasattiladij.hu oldalon. A legtöbb szavazatot elnyerő színész összesen 900 ezer forint pénzjutalomban részesül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Raiffeisen Bank jóvoltából. A Kaszás Attila-díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával és a Magyar Teátrumi Társaság közreműködésével.

kiraly_attila02

Az idén tizenkettedik alkalommal átadandó díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

orosz_harsanyi_kiraly01