Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

oklevelek05

Másokat segítenek, most őket köszöntötték

A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötte a szociális ágazatban dolgozókat a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ünnepségen került sor a kerületi szakmai díjak átadására.

A MOM Kulturális Központban megtartott programon Fonti Krisztina arra hívta fel a figyelmet, hogy közel kétszázan tevékenykednek a hegyvidéki szociális ágazatban, ők azok, akik az emberi méltóságot mindenkor tiszteletben tartva segítenek a rászorulókon, a bajba jutottakon. Fiatalokon, időseken, betegeken azokon, akik valamilyen krízishelyzetbe kerültek.
fonti02

Visszatekintve az elmúlt évre az alpolgármester elmondta, hogy decemberben Druskóczi Tünde került a Hegyvidéki Szociális Központ élére, január elsejével pedig Judák Barnabásné dr. Varga-Kovács Emese vette át a népjóléti iroda vezetését, míg Szick Zsuzsanna újabb 5 évre kapott megbízást a képviselő-testülettől a Svábhegyi Bölcsőde vezetésére. A kerületi bölcsődék továbbra is rendkívül népszerűek, ezért nagy öröm, hogy két európai uniós pályázat bevonásával, jelentős felújítások, fejlesztések történnek az idei évben a Svábhegyi Bölcsődében.

A napelemek felszerelését is magában foglaló energetikai beruházás már elkészült, jelenleg az épület bővítése zajlik. Utóbbi eredményeként, negyvennyolccal nő az intézményi férőhelyek száma. A munkálatok alatt a Zugligeti és a Krisztinavárosi Bölcsőde fogadja a gyerekeket és a bölcsőde munkatársait. Új helyiséggel bővült a családsegítő központ Félsziget Klubháza, amely így még jobb körülmények között fogadhatja a rászorulókat.

Már a következő év terveit sorolva Fonti Krisztina több újdonságról is beszámolt. Jó esély van arra, hogy a kerületben megvalósul a támogatott lakhatás, az EMMI-vel történt megállapodás értelmében, a Németvölgyi úton kialakított lakásokban nyolc fogyatékkal élő felnőttet helyeznek majd el.

A meglévő mellett újonnan kialakított épületbe költözhet a fejlesztő napközi otthon, várhatóan 2019. első negyedévében pedig megnyílhat az egykori okmányiroda helyén, a Hegyvidéki Ízlelő étterem, ahol kizárólag megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő dolgozókat fognak alkalmazni. Budapesten ez lesz az első ilyen vendéglátóhely, amit a Szekszárdon már működő étterem mintájára hoznak létre.

Fonti Krisztina kiemelte, hogy továbbra is az elidősödés jelenti a legnagyobb kihívást a kerületben, ezért még inkább felértékelődnek a szépkorúakat támogató programok, és a Hegyvidéki Szociális Központ munkája.

Ezért is annyira fontos, hogy elkészült az új kulturális szalon épülete, ahol zömmel időseknek kínálnak programokat. Az intézmény olyan közösségeknek ad otthont, amelyek segítő kezet nyújtanak az idős embereknek. Szintén a nyugdíj utáni évek megkönnyítését, boldogabbá tételét szolgálja az ismét meghirdetett otthon megöregedni pályázat. Ennek keretében kisebb átalakításokat végez el az önkormányzat az idősek lakásaiban azért, hogy életük végéig otthonukban maradhassanak, ne kelljen szociális intézménybe költözniük.
nemadomfel_egyuttes06

Az elismerő szavakat követően a Nemadomfel Együttes adott fergeteges koncertet, az integrált zenekar szólistái kivétel nélkül mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott, illetve látássérült előadók, majd Pokorni Zoltán polgármester átadta a jól megérdemelt önkormányzati díjakat, elismeréseket.
oklevelek01

Szociális Ellátásért Díjat kapott a fejlesztő napközi otthont vezető Sándorné Erdélyi Judit, Gyermekjóléti Ellátási Díjat vehetett át a Zugligeti Bölcsődében kisgyermeknevelőként dolgozó Babos Ferencné. Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Simonits Istvánné, Mitiner Gáborné és Jakobenszky Jelena. Végezetül nyugdíjba vonulása alkalmából virággal köszöntötték a családsegítő és gyermekvédelmi központ intézményvezető-helyettesét, Hanish Erzsébetet, aki 27 éven keresztül munkálkodott a kerületi szociális ágazatban.