*

Megáldották a svábhegyi keresztutat és óvodát

Megáldották a svábhegyi keresztutat és óvodát

Isten áldja meg a közösséget, amely összefogott, és létrehozta a temploma előtti keresztutat, valamint egy katolikus óvodát – ezekkel a szavakkal köszöntötte Soltész Miklós államtitkár az Istenhegyi Szent László plébánia gyülekezetét abból az alkalomból, hogy Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök szentmise keretében megáldotta a B. Kopp Judit bronz domborműveivel díszített keresztutat, és a bokrétaünnepéhez érkező óvodaépületet.

Vannak értékek, amiket ebben a mai sokszínű világban is mindenki elfogad. Ide tartozik, amikor valaki keményen, alázattal, tartással dolgozik a céljaiért – kezdte szentbeszédét Mohos Gábor utalva a nemrégiben elhunyt olimpiai bajnok Benedek Tiborra. Vegyünk példát a nagy teljesítményekről, és legyünk mi magunk is ilyenek keresztény életünkben – hangsúlyozta a segédpüspök, majd arról beszélt, hogy a szeretet bibliai értelemben nem érzelem, hanem törekvés. A lényege, hogy tegyünk jót felebarátainkkal, adjuk nekik azt, amit mi magunk is szívesen megkapnánk. Mohos Gábor szerint a szeretet az emberi élet hivatása, erre tanít minket Szent László, a plébánia gyülekezetének védőszentje, aki Szent István örökségét tovább hagyományozva vezette Magyarországot.
Ezt a szeretetet közvetíti a felépült keresztút, és ezt fogják megtapasztalni az óvoda a majdan katolikus szellemben cseperedő gyermekei.

BB_L4408

Soltész Miklós kifejtette, hogy mindnyájunk feladata és egyben felelőssége a kereszténység továbbadása. Hozzátette: a kormány családpolitikájának részeként tíz év alatt több mint 16 ezer új óvodai férőhely létesült, beindult a katolikus és református óvodák fejlesztése, valamint a külhoni egyházakat támogató programok Kárpátaljától Délvidékig, a Partiumtól Erdélyen keresztül a Felvidékig.
A miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: látva a híradásokat, ma különösen nagy szükség van a keresztény hit védelmére, átadására. Mi magyarok ezt tesszük 1000 éve, és a jövőben is ezt fogjuk tenni – tette hozzá.
Kocsis István plébános elmondta, hogy szeretnének minél több fiatal családot bevonni a plébánia életébe. Ennek szellemében döntötték el hat évvel ezelőtt az óvoda és a közösségi ház felépítését. Régi álmuk volt a keresztút létrehozása is, ami a templomon kívül is megmutatja a kereszténységet. Erre azért van szükség, mert így talán könnyebb behozni az embereket a templomba. Manapság ugyanis a társadalom kevésbé támogatja a hitéletet. „Amikor valaki elsétál a templom előtt a parkban, és látja a keresztúton elmélyedő, beszélgető, éneklő vagy éppen hangosan imádkozó embereket, megtapasztalhatja Jézus szeretetének lényegét” – emlékeztetett Kocsis István, aki elárulta, hogy a B. Kopp Judit bronz domborműveivel díszített tizenöt stációt adományokból állították fel, míg a keresztút kialakításához az államtitkárságtól kaptak támogatást. Megvan a pénz a közösségi ház felépítéséhez, jelenleg az ilyenkor kötelező közbeszerzés zajlik. A költségeket részben adományból, részben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek köszönhetően állami hozzájárulásból fedezik. Jól halad az egyházmegyei segítséggel megvalósuló katolikus óvoda kialakítása, az épület már szerkezetkész. Ha minden a tervek szerint alakul, novemberben befejeződik az építkezés, januártól pedig indulhat az óvodai nevelés.

BB_L4532