Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

elozd_meg_a_fogaskerekut10

Megelőzték a fogaskerekűt

Immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. az „Előzd meg a fogaskerekűt” elnevezésű futó-, kerékpáros- és teljesítménytúra versenyt.

Ezúttal közel kétezren vállalkoztak arra, hogy legyőzzék a 325 méteres szintkülönbséget, közülük két futónak és tíz kerékpárosnak a menetrend szerint járó fogaskerekűt is sikerült megelőznie.

Az Európai Mobilitási Héthez, illetve az autómentes naphoz kapcsolódó verseny célja, hogy népszerűsítse a környezetkímélő közlekedési formákat, valamint felhívja a lakosság figyelmét a rendszeres mozgás, az egészséges életmód, valamint a tiszta levegő megőrzésének fontosságára. A szokásoknak megfelelően, a túrázók a Lóvasúttól startoltak, rövidebb, ám annál nehezebb pálya várt az egyéni futókra, a váltóban nevezőkre és a bicikliserekre. Nekik a Szent János Kórháztól indulva kellett teljesíteni a négy és fél kilométeres, 325 méter szintkülönbséget áthidaló útvonalat, ami ezzel Budapest „legmeredekebb” versenye.

Ha pedig mindez nem lenne elég kihívás, a sportolók nem csupán egymással, hanem a menetrend szerint járó fogassal is versenyeztek. Idén két futó és tíz kerékpáros mondhatja el ezt magáról.

A futók között a leggyorsabbnak Tanui Evans Kipngetich bizonyult, a 15,28 másodperces futás az „Előzd meg a fogaskerekűt” történetének egyik legjobb eredménye. Az alaposan megizzadt kenyai versenyző elmondta, hogy nem volt ideje megismerni a pályát, a Diós árok közepén pedig alaposan megdöbbent az emelkedőt látva. „Nem volt taktikám, egyszerűen jól akartam futni és győzni. Mind a kettő sikerült, aminek nagyon örülök, különösen azért, mert inkább a hosszabb távokhoz vagyok szokva” – nyilatkozta a futók abszolút versenyét is megnyerő versenyző. Korábban már felállhatott a dobogó legfelsőbb fokára Kácser Zita, aki ismét nem talált legyőzőre a nők mezőnyében. Elmondta, hogy a hír igaz: a pálya tényleg nagyon meredek. „A táv felénél, a nagy emelkedőn, az jutott eszembe, hogy erre biztosan nem jól emlékeztem” – mesélte nevetve az immár kétszeres bajnok.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a távot egészen fantasztikus idővel, 13 percen belül letudó kerékpáros, Simon Tamásnak is a Diós árokkal gyűlt meg leginkább a baja. „Hallottam előzőleg erről a részről, de még így is meglepődtem, amikor egy nappal korábban, először végigmentem a pályán. Be kell valljam, élesben is csak a legkisebb áttétellel, kiállva tudtam hajtani, a maximumot kellett kihozni magamból” – hangsúlyozta verseny leggyorsabb kerékpárosa, akivel a nők között első Balázs Beáta is egyetértett: „Az elejétől a végéig, mindent beleadtam, csak előre néztem, ez volt a taktikám, ami szerencsére bejött.

Versenyszámonként és kategóriánként – külön díjazták a 18 év alatti, és idősebb versenyzőket, valamint a váltóban indulókat – az első három helyezett érmet és értékes ajándékcsomagot kapott, az abszolút kategóriák első öt helyezettje további pénzdíjazásban részesült. Természetesen minden indulónak járt az emlékpóló és a befutócsomag, a célba érők pedig, ráadásként, tombolasorsoláson vehettek részt. Nem hiányozhattak a családi programok sem, a Rege parkban felállított színpadon, a kerületi sportélet képviselői szórakoztatták a közönséget. A nézők jóga, tánc és Zumba bemutatóknak, valamint az ötszörös egykerekű világbajnok, Fábián Márk show-jának tapsolhattak.

A sport igazi ünnepének nevezte a versenyt a díjakt átadó Fonti Krisztina, aki arról beszélt, hogy a rossz idő ellenére, rengetegen eljöttek a versenyre. „Jó volt látni a gyerekes családokat, a szépkorúakat, a baráti társaságokat, és a főként a túrázásban aktív, iskolák, óvodák közösségét. Ez mutatja meg a sport közösségformáló erejét, amit az önkormányzat a feltételek, az infrastruktúra megteremtésével, és a mozgásos programok szervezésével igyekszik minél jobban támogatni” – emlékeztetett Hegyvidék alpolgármestere. Hasonlóan fogalmazott Móczán Mónika, aki külön kiemelte az iskolák részvételét, ami beleszámít az intézménye közötti, egész éves, diáksport pontversenybe. A szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-t vezetője szerint az „Előzd meg a fogaskerekű” verseny ismét a lakosság legszélesebb rétegeit mozgatta meg, kiválóan szolgálta a sport, a mindennapos mozgás és az egészséges életmód népszerűsítését.