Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megkönnyítenék a helyben lakók parkolását

Megkönnyítenék a helyben lakók parkolását

A helyben lakók parkolását megkönnyítő, speciális szabályok kidolgozásáról, a Lejtő úti sporttelepre vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről, valamint a második világháború XII. kerületi áldozatainak új, városmajori emlékművének feliratáról is döntött a képviselő-testület.

A parkolási övezetben sokszor az esti órákban sem találnak maguknak szabad parkolóhelyet a helyben lakók. A zónahatároknál pedig, ahol már nem kell parkolási díjat fizetni, az okoz gondot az ott lakók számára, hogy az ingyenes helyeket elfoglalják napközben az agglomerációból érkezők. Az érintett részeken élők számára megoldást nyújtana, ha a parkolóhelyek egy részét kizárólag a helyben lakók használhatnák, ezért a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert: a kizárólagos lakossági parkolási rendszer kialakítása érdekében folytassa le a szükséges egyeztetéseket a fővárossal.

Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy kísérleti jelleggel először a Hegyvidék legsűrűbben lakott részén, az 5. számú parkolási zónában (a Márvány utca–Győri út–Avar utca–Hegyalja út–Alkotás utca által határolt területen) vezetnék be, hogy a parkolóhelyek mintegy harmadán, este 6 és reggel 8 óra között kizárólag az engedéllyel rendelkező helyi lakók várakozhassanak járműveikkel. Erről kikérték a zónában várakozási engedéllyel rendelkező lakók véleményét, akiknek túlnyomó többsége támogatta a javaslatot.

Hajdu Mária képviselő (LMP) felvetette, hogy a kizárólagos lakossági parkolást a kerékpárok, rollerek elhelyezésére alkalmas mikromobilitási pontok kialakításával kellene összekapcsolni. Pokorni Zoltán szerint azonban a két kérdést nem szerencsés egyben kezelni: mint mondta, leginkább a szanaszét hagyott közösségi rollerekkel van gond, ezek rendben tartása viszont a szolgáltatók feladata lenne.

A Lejtő út 28. szám alatti, egykori sporttelepet már évekkel ezelőtt kijelölte értékesítésre az önkormányzat, azzal a kitétellel, hogy azt a leendő tulajdonosnak a későbbiekben is sportcélra kell hasznosítania. A folyamatban lévő, nyilvános, versenyeztetés útján történő értékesítési eljárásban is szigorúan kikötésre került a sportfunkció megtartása. Eszerint az önkormányzat az adásvételi szerződéstől elállhat és a vételár 100%-ának megfelelő meghiúsulási kötbérre tarthat igényt, ha a vevő a vállalt kötelezettségeit nem teljesítené. Ezeket a garanciákat elidegenítési és terhelési tilalommal is biztosítanák az ingatlan-nyilvántartásban.

A képviselő-testület most, újabb biztosítékként változtatási tilalmat rendelt el a Lejtő úti sporttelep területére, hogy az új építési szabályzat elfogadásáig ne lehessen itt építési tevékenységet folytatni. Az ingatlan leendő vevőjének tehát az új szabályozási tervhez kell majd alkalmazkodnia, ami kizárná a lakófunkciót, és csak sport-, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltató, vendéglátó, egészségügyi és szállásfunkciók (legfeljebb 500 m²) elhelyezésére teremtene lehetőséget. A vevőnek mindemellett ingyenesen át kell majd adnia egy közel 400 négyzetméteres területet, ahol a környékbeliek kérésére játszótér épülhet.

A második világháború XII. kerületi áldozatainak új, városmajori emlékművének felirata is témája volt a testületi ülésnek. A képviselők konszenzusra jutottak arról, hogy „a második világháború név szerint ismert és mindezidáig ismeretlen XII. kerületi áldozataira, köztük polgári áldozatokra, katonai kórházban elhunytakra, munkaszolgálatosokra, elhurcoltakra és a nyilas tömeggyilkosságok zsidó áldozataira” kell, hogy emlékeztessen a műalkotás felirata. Vita nélkül jóváhagyták azt is, hogy az új emlékművön az áldozatok felsorolásánál ne szerepeljen annak a tizenhét személynek a neve, akik – bár bűncselekményt nem követtek el - tagjai voltak az egykori nyilaspártnak.

A képviselő-testület üléséről készített televíziós felvétel itt tekinthető meg.