Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megnyílt a Munkácsy-díjasok kiállítása

Megnyílt a Munkácsy-díjasok kiállítása

A Hegyvidék Galériában két év után rendezték meg újra a Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett képzőművészek országos jelentőséggel bíró csoportos kiállítását.

kiallitas14

Budapest egyik legjobb, legszélesebb spektrumú galériájára méltán büszkék a Hegyvidéken. Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében először arról szólt, hogy e helyen 25 évvel ezelőtt Szabó Ervin könyvtár, aztán háromszintes gyógyszertár működött, végül úgy döntöttek, hogy legyen itt egy galéria. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak kiírt pályázat alapján szokatlan, amorf padlózattal összekötött tér született e „kisváros” főterén. A Munkácsy díjas alkotók meghívása jó ötletnek bizonyult, mert a kitüntetett művészeket nemcsak névről, hanem alkotásaikon keresztül is megismerhetik a látogatók. Az is cél volt, hogy ne csak a díjátadón találkozzanak a művészek, de egy ilyen ünnepi kiállításon is, ahová ki-ki meghívhatja az ismerőseit. „Laikusként nem tudom megmondani, melyik a jó kép és melyik nem, azt viszont észrevettem, hogy egy jó képre másképp kezdek figyelni, mint általában. Ezt a fajta megkülönböztetett figyelmet aztán alkalmazhatjuk embertársainkra is, és ez mindenképpen a képzőművészek szakmáját dicséri.” – zárta köszöntőjét a polgármester.

kiallitas04

Feledy Balázs művészeti író szakmai bevezetőjében arra is utalt, hogy a kiállítás megnyitóra június 16-án, került sor, és ez történelmi, irodalmi szempontból is jeles dátum. Ez a nap Nagy Imre kivégzésének napja, amire nagy tisztelettel és fájdalommal emlékezünk, valamint a Joyce-rajongók is ünneplik, világszerte Bloom napjaként (Bloomsday) tartják számon, mivel az Ulysses főszereplőjének, Leopold Bloomnak dublini történetét ezen a hétköznapi napon, 1904. június 16-án meséli el a szerző.

 

kiallitas11


Jellemzően a közép-generáció, jeles tanárok kaptak idén díjakat, mind a heten kilépnek a saját művészeti ágaik szorosan vett kereteiből, és ez jellemző kortársművészi magatartás. Az pedig, hogy a hétből ketten – Erdei Kvasznay Éva és Matl Péter – kárpátaljai gyökerűek, jelképesen is rendkívüli – hangsúlyozta Feledy Balázs, hozzátéve, hogy a hétből négyen nem budapestiek. Részletesen is bemutatta a díjazottakat és a kiállított műveket. Erdei Kvasznay Éva festőművész munkáin a pasztell izgalmas alkalmazásával találkozunk; habil. Ernszt András DLA festőművész művein egy széttördelt világ egységteremtő erejét érezni; Koronczi Endre képzőművész az intermedialitásban, a környezetalakításban egész különleges eredményekre jutott. A hosszú ideig az Egyesült Államokban élő, a magyar-amerikai képzőművészeti kapcsolatokat szervező Széchy Beáta jól ismert a kerületben, most kiállított sorozata a japánkert témában technikai sokféleségét tárja elénk. A Munkácson élő Matl Péter szobrászművész, a Vereczkei-hágó emlékmű alkotója nem tudott eljönni a megnyitóra, a menekült ukrán művészek fogadásával foglalkozik. A galériában egy plasztikáját láthatjuk Suttogók címmel. Veres Gábor szobrászművész Szombathelyen töltött évtizedeket a művészetoktatásban, miközben megvalósult egy életmű. Köztéri szobrai között leginkább ismert a Szombathely főterén álló James Joyce szobor. A galériában látható munkái a „Mentés másként”, a Napraforgó, és a porcelánra applikált öntött bronz.


veres_gabor_mentes_maskent


A megnyitó hangulatát Mautner-Zsida Ramóna hegedűművész és Majorné Palojtay Ágnes csellóművész játéka emelte.


kiallitas03

 

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges. Jegyek kaphatók a hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Hegyvidék Kártyával ingyenes.


kiallitas09