Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Minikörforgalom

Minikörforgalom épült a Zugligetben

A közlekedők biztonsága érdekében körforgalmat alakított ki az önkormányzat a Béla király út, a Kútvölgyi út és a Csillagvölgyi út találkozásánál.

 

A Kútvölgyi úton, a Kútvölgyi lejtő és az Alsó Svábhegyi út torkolatánál három évvel ezelőtt létrehozott körforgalom után ismét hasonló csomóponti megoldást valósított meg a Hegyvidéki Önkormányzat, ezúttal a Béla király út és a Csillagvölgyi út találkozásánál. A hasonlóság forgalomtechnikai jellegű, hiszen itt is minden irányból elsőbbséget kell adni a körforgalomba már beérkezett járműveknek, ám a helyszűke miatt ezúttal nem lehetett padkával kiemelt zöldszigetet építeni a körpálya közepére. Ehelyett egy másfél méter sugarú bazalt nagykockaköves felületet alakítottak ki középen, amin szükség szerint áthajthatnak a nagyobb járművek, például a Fácános téri végállomásától visszafelé tartó 155-ös busz.

„Nyaktekergetve próbálták a Béla király úton lefelé jövők észrevenni, érkezik-e valaki jobbról a Kútvölgyi úton” – mutatta be Pokorni Zoltán polgármester a korábbi, balesetveszélyes helyzetet, ami a nem megfelelő belátási szög miatt alakult ki a csomópontba szinte egymással párhuzamosan csatlakozó utak találkozásánál. Kiemelte, hogy az átalakítás nyomán megszűnt a Kútvölgyi út felől jövők előnye, nekik is elsőbbséget kell adniuk a csomópontban a hamarabb érkezőknek. Azoknak pedig, akik a Béla király úton lefelé jönnek, és a Kútvölgyi útra szeretnének kanyarodni, tenniük kell egy kört a minikörforgalomban, így ugyanis – szemben az eddigiekkel – nem akadályozzák a Kútvölgyi út torkolatánál a szembeforgalmat.

kutvolgyi_bela_kiraly06

Bár a megváltozott forgalmi rendről egyértelműen tájékoztatják az autósokat a kihelyezett közlekedési táblák, a rutinból közlekedők egy része a kezdeti tapasztalatok alapján kissé tanácstalan, hogyan is kellene itt szabályosan közlekedni. Az önkormányzat emiatt burkolatfestéssel szeretné feltűnőbbé tenni a körforgalmat.

A polgármester arról is szólt, korábban sok gondot okozott a hegyről lezúduló esővíz, a közeli házak lakói panaszkodtak, hogy ilyenkor a kerítéseiket alámossa a csapadék. A körforgalom építése során ezért a burkolat megfelelő mértékű lejtésének kialakításával, valamint új víznyelők beépítésével gondoskodtak a csomópont vízelvezetéséről.