Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Módosulhat az adórendelet

Módosulhat az adórendelet

Az Önkormányzat november 30-áig dönt az adójogszabályok jövő évtől esedékes módosításairól, amelynek tervezetét ma kapták kézhez a Hegyvidéki Önkormányzat képviselői.
A Hegyvidéken a magánszemélyek alapvetően kommunális adót fizetnek, míg a cégek építményadót kötelesek fizetni.
 
A szabályozás - eddig - nem tett különbséget lakások között aszerint, hogy ténylegesen lakik-e benne valaki, vagy befektetési céllal hasznosítják. Mindemellett a kerületünkben is megsokasodtak azok a lakások, amelyeket nem lakásként, hanem irodaként hasznosítanak, ezzel jelentősen megemelve a bérlakást választók lakhatási költségeit.
 
A XII. kerületben több mint 9.000 olyan ingatlan van, amelyben vállalkozás üzemel. Ezek közé tartoznak például a rövidtávú bérbeadással (mint például az AirBnb) hasznosított, továbbá az irodaként használt lakások is.
 
Az Önkormányzat érvényesíteni kívánja azt az elvet, hogy a saját lakhatást szolgáló és az üzleti célú lakások között igazságos különbséget tegyen a közteherviselés szempontjából. Ezért a kizárólag üzleti célt szolgáló lakások építményadó mentességét, mint kedvezményt megszünteti. Ugyancsak megszünteti azoknak a 40 nm alatti lakásoknak az adómentességét, amelyeket a tulajdonosai kereskedelmi céllal hasznosítanak, bérbe adnak.
 
A módosítás nem érinti a magánszemélyek lakásait, amelyekben a lakás tulajdonosa (vagy közeli hozzátartozója) benne él, és ott legfeljebb 3 vállalkozása működik. Ezekre továbbra is csak a kedvezményes kommunális adót kell megfizetniük.
 
Építményadót fizetnek, de 74 %-os kedvezmény illeti meg az adóalanyokat, ha nem laknak a lakásban és a lakásban nem több, mint 3 gazdasági társaság működik és a cégeknek a lakás tulajdonosa (vagy közeli hozzátartozója) a tulajdonosa.
Nem jogosult kedvezményre az, aki (vagy közteli hozzátartozója) nem lakik a lakásban, és nem is saját cégük működik abban.
 
A változással érintett lakások kedvezményes adózása a következő év január 1-jével visszaáll, amennyiben ismét lakásként, és nem irodaként működik.