Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Mosolygó gyerekarcok a fővárosi kulturális fesztiválon

Mosolygó gyerekarcok a fővárosi kulturális fesztiválon

Öt művészeti ágban több mint ötszáz ifjú művészpalánta mutatkozott be a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválján. A programnak immáron sorrendben 24. alkalommal adott otthont a Hegyhát úti Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium. Az ünnepélyes megnyitón Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.

 pokorni_zoltan05

A fővárosban működő gyógypedagógiai intézmények legnagyobb kulturális seregszemléjén elsőkén Ammerné Nagymihály Emília köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy mindig sok szeretettel, nagy odafigyeléssel szervezték az eseményt, és ez most sem volt másként. „Boldogság tölti el a szívemet, hogy ez a hagyomány folytatódik. A mai napon a fellépő gyerekeket és fiatalokat ünnepeljük. Elismerjük a tehetségüket, a szorgalmukat és különösen a bátorságukat, hiszen nem akármilyen feladat kiállni a nagyközönség elé” – hívta fel a figyelmet a Gennaro Verolino iskola korábbi vezetője külön kiemelve a felkészítést magukra vállaló pedagógusok szerepét. Nekik is nagy részük van abban, hogy megvalósuljanak Mark Twain szavai: „Minden napnak add meg az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen”.

koszonto02

Hajnissné Anda Éva örömét fejezte ki, hogy a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetőjeként részese lehet ennek a nagy hagyományokkal rendelkező fesztiválnak, amelyre idén is több mint húsz intézmény fogadta el a szervezők meghívását. „Minden gyermekben megvan valamilyen tehetség, amit most a mindennapokban velük foglalkozó, és ezt a tálentumot felfedező pedagógusok segítségével a színpadra visznek” – tette hozzá.

A társadalom szemléletváltásának elősegítése, az egymás iránti tolerancia, a másság elfogadása is fontos üzenete a rendezvénynek – erre hívta fel a figyelmet Osztián Doris. A Gennaro Verolino iskola igazgatója ezzel kapcsolatban egy közelmúltbeli eseményről is szólt. Elmondta, hogy az önkormányzat felkérte az iskolát, lépjenek fel a madarak és fák napja alkalmából a Normafán megrendezett dalostalálkozón. Bár akkor még nem volt kórusuk, de énekelni szeretnek, ezért éltek a lehetőséggel, és gyorsan összeállítottak egy kis csapatot. Alig néhány héttel később, kicsit megilletődötten érkeztek a Normafára, aztán amint énekelni kezdtek minden azonnal megváltozott. „Egyszer csak elhalkult a közönség, csönd lett, mindenki a mi gyerekeinket figyelte. A végén pedig vastapsot kapott a kis kórusunk” – emlékezett a szakember hozzátéve, hogy erről az őszinte figyelemről az elfogadásról szól a fesztivál is.
Büszkék vagyunk, hogy több mint két évtizede a Hegyvidéken tartják ezt a kulturális seregszemlét, ami óriási érték. Ugyan a járvány miatt két év kényszerű szünetet kellett beiktatni, ám most még nagyobb az öröm, hogy ismét itt lehetünk – jelentette ki Pokorni Zoltán. A polgármester köszönetet mondott az intézményvezetőkből, gyógypedagógusokból álló zsűrinek, az önkéntes segítőknek, a fellépőket felkészítő pedagógusoknak, művészeknek és maguknak a fellépőknek.

lelekzuhany_gospel_korus01

„A sérült gyerekeket nevelő családok és intézmények joggal számíthatnak segítségre, támogatásra a közösség összefogására. Jár nekik a kiemelt gondoskodás, ahogyan az is fontos, a fellépő gyerekek érezzék azt a szeretetet, amit kiérdemeltek” – hangsúlyozta.
Márkus Eszter szerint a művészetekkel olyan dolgokat tudunk kifejezni, amikre szavakkal nem biztos, hogy képesek lennénk. És ez manapság még lényegesebb, hiszen hosszú ideig voltunk elzárva egymástól és az online térben történő kommunikációból éppen ezek a mozgással, énekléssel, verseléssel megformált érzelmi megnyilvánulások hiányoztak. „Most pedig újra itt a lehetőség, hogy a gyerekek közönség előtt mutassák meg, mi lakik a szívükben” – bíztatta a fellépőket a Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar docense.

gennaro_korus03

Szavai után kezdetét vette a sajátos nevelési igényű tanulók kulturális versenye, a résztvevők hangszeres zene, zenekar, szólóhangszer, énekkar, kamarakórus, énekszóló, vers- és prózamondás, színdarab, dráma és tánc kategóriákban mutatták be produkcióikat. A zsűri arany, ezüst és bronz fokozatú okleveleket osztott ki, valamennyi szereplő emléklapot, valamint tárgyjutalmat kapott.

nyitott_vilag_fejleszto_iskola06