Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

MOST LEHET VÉLEMÉNYEZNI A BUDAPESTI LEVEGŐMINŐSÉGI TERVET

MOST LEHET VÉLEMÉNYEZNI A BUDAPESTI LEVEGŐMINŐSÉGI TERVET

Budapest és térsége (több mint 90 település) esetében a levegőminőségi tervet a Pest Megyei Kormányhivatal készíti el, az érintettek bevonásával.

A jogszabály szerint levegőminőségi tervet kell készíteni azokon a területeken, ahol a légszennyező anyagok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, PM10, PM2.5, ólom, benzol vagy szén-monoxid) éves átlag szintje meghaladja a határértéket. Ebben a tervben olyan intézkedéseket kell meghatározni, amelyek végrehajtásával betarthatóak a légszennyezettségi határértékek. Budapest és térsége (több mint 90 település) esetében a levegőminőségi tervet a Pest Megyei Kormányhivatal készíti el, az érintettek bevonásával.

A Kormányhivatal november 18-án közzétette az általa összeállított, aktuális levegőminőségi tervet, amellyel kapcsolatban a lakosság véleményét is várják. Ezt december 17-ig lehet megtenni emailen (zoldhatosag@pest.gov.hu) vagy a Kormányhivatal postai címén. A dokumentum a Kormányhivatal weboldalán letölthető (jobb oldali menüsorban található zip fájl).

A Fővárosi Önkormányzat, mint érintett szervezet, szintén eljuttatja észrevételeit a Kormányhivatalhoz. Ezúton kérjük a budapesti lakosok és civil szervezetek közreműködését és segítségét abban, hogy hivatalos véleményünkbe a lakosság észrevételeit is minél inkább be tudjuk építeni. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy a Kormányhivatal felé megküldött véleményeket a fenti email cím mellett az okomenedzser@budapest.hu e-mail címre is küldjék meg! (Figyelem: az észrevételeket hivatalosan a Kormányhivatal gyűjti. Amelyek csak a Fővárosi Önkormányzatba érkeznek be, azokat a Kormányhivatal nem tudja majd figyelembe venni.)

A HungAIRy projekt keretében a Fővárosi Önkormányzat vállalta, hogy aktív szerepet vállal a Budapest és környéke aktuális levegőminőségi tervének kétévente történő felülvizsgálatában, és a Budapesttel kapcsolatos észrevételeit, módosítási javaslatait eljuttatja a Pest Megyei Kormányhivatalhoz. A LIFE programból finanszírozott HungAIRy projektben tíz magyar önkormányzat dolgozik együtt településük levegőminőségének javítása érdekében.