Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kiallitas01

Munkácsy-díjasok a Hegyvidék Galériában

A Hegyvidék Galériában június 18-án nyílt és július 6-ig látható a 2019-ben Munkácsy díjjal kitüntetett képzőművészek tárlata. Metykó Viktória fuvolaművész és Kis Levente gitárművész, a Solti György Zeneiskola tanárai Bartók Román népi táncok című művéből játszott részletekkel köszöntötték a népes közönséget, majd Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere üdvözölte a művészeket, akik – egy rejtőzködő alkotó kivételével – mind kiállítottak.

A polgármester elmondta, hogy a kerület már harmadszorra ad helyt a Munkácsy díjasok kiállításának, és teszi ezt annak ellenére, hogy az idén kisebbfajta botrány alakult a díj körül. A díjat odaítélő szakmai bizottság és a végső döntést meghozó miniszter között a díjazottakat illetően alakult ki nézeteltérés, de ami a jó hír: az eddigi 7 helyett 14-en kapták meg az elismerést, amely azok számára, akik elérték a nyugdíj korhatárt, kiegészítő juttatást is jelent. Viccesen idézte Gábor Zsazsa mondását: „tök mindegy mit, de beszéljenek az emberről”. Ez a Munkácsy díjnál az idén megvalósult. Hozzátette: a művek a fontosak, azok magukért kell, hogy beszéljenek.

kiallitas09

Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg a kiállítást, aki mindenek előtt elmondta, hogy a Munkácsy-díj az egyetlen olyan díj, amelynek esetében a miniszter által kinevezett szakmai bizottság terjeszti fel a neveket, és a miniszter azokat majdnem minden esetben jóváhagyja. Ezért óriási a reputációja a szakmában. Feledy röviden méltatta az egyes életpályákat is. Értékelésében beszélt arról, hogy jellemzően festőművészek kapták meg az idén a Munkácsy díjat: Sz. Varga Ágnes, aki sajnos a díj átvétele után egy hónappal elhunyt, valamint Lieber Erzsébet, Mészáros Géza, Rényi Katalin, Olescher Tamás, Őry Annamária, és Varga-Amár László. A szobrászok közül az idén a díjazottak között van Juha Richárd, Gálhidy Péter, Kotormán Norbert, Párkányi Raab Péter és Pogány Gábor Benő. Egy tervező grafikus van a sorban: Takács Tamás Péter.

kiallitas02

A kiállítás meghívón 13 művész neve szerepel, de a Magyar Közlönyben az idei Munkácsy-díjasok között 14 név van. A 14. művész Ilyés István, 80 éves szobrász, aki nem állít ki. Ő egész életében nagyon keveset szerepelt a nyilvánosság előtt, egy bujkáló személyiség, de Feledy Balázs szerint a díj nagyon jó helyre került.

kiallitas03