Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A művészet rejtett arcai 1947–49 - Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

A művészet rejtett arcai 1947–49 - Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

A Hegyvidék Galéria immáron harmadik alkalommal mutat be egy válogatást a legnagyobb hazai magánkollekció, a debreceni Antal–Lusztig-gyűjtemény anyagából. A június 11-ig tartó rendezvénysorozat május 12-én egy különleges tárlat megnyitójával kezdődött. A kiállítás a gyűjteményről szóló kötetek egyikéből válogat, nevezetesen az Elvont Művészek Csoportjához tartozó alkotók munkáiból mutat be egy-egy jelentős alkotást.

kiallitas02

Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjében elmondta, nagy öröm, hogy megrendezésre kerülhetett ez a kiállítás, az meg különösen, hogy a pandémiás helyzet alakulása lehetővé teszi a személyes látogatást. E végtelenül gazdag gyűjtemény már megkerülhetetlen a szakma számára, a Hegyvidék Galéria tervei közt szerepel, hogy évről-évre bemutatja egy-egy szeletét. Debrecen városa 2017-ben vállalta, hogy közel két és félezer műtárgyat múzeumi szempontok szerint feldolgoztat, illetve a Déri Múzeum gondozásában könyvsorozatot jelentet meg a gyűjtemény darabjairól.

fonti_krisztina06

 

A Hegyvidék Galéria először 2018-ban mutatta be az első kötetet, egy évre rá rendezték meg az első kiállítást a gyűjtemény alkotásaiból. 2020-ban nagyszerű kiállítási anyag állt össze Moholy-Nagy 125. címmel, Moholy alkotásokból, illetve kortárs Moholy reflexiókból, de az anyagot a pandémia miatt csak a virtuális térben lehetett megtekinteni. Jelen tárlat – amelynek címe reflektál Kállai Ernő: A természet rejtett arca című művére – a könyvsorozat második kötetéből az Elvont Művészek Csoportja alkotóinak munkáiból mutat be remek darabokat; a felvonuló művészek – Barta Lajos, Fekete Nagy Béla, Gyarmathy Tihamér, Jakovits József, Lossonczy Ibolya, Marosán Gyula, Vajda Júlia, Zemplényi Magda – munkái jól reprezentálják az 1945 utáni magyar művészeti törekvések néhány vonulatát. A tárlat különlegessége, hogy Jakovits József néhány alkotását most láthatja először kiállításon a közönség. Fonti Krisztina azt is megemlítette, hogy Fekete Nagy Béla festő és grafikusművész kerületi kötődésű, a Vöröskő utcában lakott, ahol egyik fia a mai napig is él.


 kiallitas05

A kiállításhoz, amelyet Pataki Gábor művészettörténész, az ELKH Művészettörténeti Intézet munkatársa nyitott meg, több kísérő program is tartozik. Május 19-én 18 órától kerekasztal beszélgetésen mutatják be a könyvsorozat 2. és 3. kötetét, a rendezvényen Nagy T. Katalin, a kiállítás kurátora beszélget Antal Péter műgyűjtővel, és a tanulmányok szerzőivel. Május 27-én tárlatvezetéssel kapcsolódnak a Műtárgyak Éjszakájához, június 2-án pedig rendhagyó, zenés tárlatvezetésre kerül sor. Lesz múzeumpedagógiai foglalkozás is, amelyet családoknak, hegyvidéki óvodás-iskolás csoportoknak szervez a Hegyvidék Galéria.

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.