Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Művészete játék, amelyben megtalálja önmagát

Művészete játék, amelyben megtalálja önmagát

Vollein Ferenc festőművész, a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj és képzőművészeti elismerés nyertesének kiállítása nyílt meg február 13-án a Hegyvidéki Önkormányzat Folyosó Galériáján. Az ifjú alkotót szakértők az avantgárd naiv reneszánsz iskolájához sorolják, ő maga egyfajta játéknak tartja művészetét, amelyben megtalálja önmagát.

Csepreginé Volosinovszki Mária, az Oktatási és Közművelődési Iroda vezetője egy különleges tárlat megnyitóján köszöntötte az egybegyűlteket. „Öt évvel ezelőtt, a Lívia Villában nyitották meg első kiállítását, akkor nyerte meg a hegyvidéki művészetkedvelők szívét a 16 éves kamasz fiú. Azóta öt év telt el és pályája rohamléptekkel ível felfelé.” – mutatta be a művészt Sikota Krisztina, az Oktatási és Kulturális Bizottság tagja. Csaknem 40 önálló tárlat, albumok, államtitkári kitüntetés, pápai audiencia áll mögötte, képei komoly hazai közgyűjteményekben és magángyűjteményekben szerepelnek.

vollein_ferenc01

„Műveiben rengeteg érzelem, tisztaság, őszinteség rejlik, amely a lelkéből fakad. Alig ismerünk olyan művészt, aki ilyen fiatalon megtalálta azt az utat és stílust, amelyben otthon érzi magát, amelyet rendelt útjának tart.” – fejtegette, és szólt az alkotó munkamódszeréről is: kizárólag tiszta színekkel fest, ezeket csak a fehérrel keveri, attól ilyen ragyogóak, sugárzóan fényesek a képei. A magyar kultúrát, a nemzeti értéktárat gazdagító őstehetség művészetének méltatása Fekete Péter államtitkár szavaival folytatódott, köszöntő levelét Mohai Gábor Kazinczy- és Radnóti-díjas előadóművész olvasta fel. „Külön öröm, hogy a magyar történelem jelentős alakjai, a keresztény hit, a Biblia világának kiemelkedő pillanatai, az itáliai élmények hangsúlyosan jelennek meg, különlegesen komponáltak, egymáshoz illesztett gazdagságban és lelki mélységben, amely mintegy rácáfol fiatal korára.” – fogalmazott.

szent_istvan_es_boldog_gizella_scheyerni_kezfogoja

Szemes Péter esztéta, irodalomtörténész, a művész mentora szakmai megnyitójában a nagy elődökre is utalt. Egry Józsefhez, Udvardi Erzsébethez, és az idősebb, munkájára figyelő pályatárshoz, Somogyi Győzőhöz hasonlóan nem csak vásznain, lelkében is ott hullámzik a Balaton, megelevenedik a lokális mitológia, előaranylik a Lipták Gábor és mások által megőrzött gazdag mese- és mondakincs. Mintegy ellenpontként jelenik meg képein a balatoni tájban a keresztény szakralitás, a magyar történelmi hagyományok. A fiatal festő 2015-ös, első tanulmányútját követően több alkalommal járt Itáliában, ahol nemcsak a latinitás, a reneszánsz hagyománya és továbbélő szellemisége érintette meg, de a Pannon tájjal rokon vidék kínálta otthonosság érzés is. E kettős hatás, a Ferenc pápa audienciájához hasonló nagy találkozás, egész sorozat születését eredményezte, a szakrális és a balatoni ciklus mellett a harmadikat – Toszkán táj magyar ecsettel –, melynek Toszkán táj pipacsokkal című darabja a Folyosó Galérián is látható.

Dél-itáliai festményei megihlették Kardos Ferenc, nagykanizsai költőt, az ő verseiből tolmácsolt néhány gyöngyszemet Mohai Gábor, végezetül Veres Péter Én nem mehetek el innen című versét szavalta el. Saját dalainak előadásával Gryllus Vilmos Kossuth-díjas előadóművész emelte az est hangulatát.

gryllus_vollein_sikota_csepregine01


A kiállítás helyszíne: Budapest XII., Böszörményi út 23-25. Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Folyosó Galéria, földszint és I. emelet. Megtekinthető: 2020. március 13-ig ügyfélfogadási időben (hétfőn 13-17.30-ig, szerda 8-16-ig, péntek 8-12-ig)