Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

nagy_csongor_zsolt07

Nagy Csongor Zsolt színművész kapta a Kaszás Attila-díjat

Nagy Csongor Zsolt, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta idén a Kaszás Attila-díjat, melyet a tatabányai Jászai Mari Színházban tartott országos színházi évadnyitó gálán vehetett át.

Musical, cirkuszi látványosságok, izgalmas színdarabok – idén is nagyszabásúra sikerült az országos színházi évadnyitó gála, amely a tatabányai Jászai Mari Színházban került megrendezésre. A különleges estén Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere elmondta, hogy nagy megtiszteltetés a város számára, amiért ilyen rangos eseménynek adhattak otthont.
jaszai_mari_szinhaz04

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára köszöntőjében a hazai kulturális élet erejéről beszélt. Kiemelte, hogy idén is népszerűek voltak a művészeti és zenei fesztiváljaink, s ennek köszönhetően – mint fogalmazott – „turisztikai boom” zajlik körülöttünk. Az államtitkár arról a kutatásról is szót ejtett, amely az európai országok kulturális intézményi lefedettségét hasonlítja össze. Az eredmények summázása még nem készült el, de az eddigi információk alapján egyértelművé vált, hogy hazánk kivételesen jó helyzetben van. „Magyarország kulturális intézményi lefedettsége nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. – hangsúlyozta, majd kitért arra is, hogy komolyan veszik a színházi és előadóművészeti háttérszakmák bérrendezését is – Nagy a felelősségünk abban, hogyan alakul a szakma jövője. Kezdjük talán azzal, hogy megkeressük azokat a metszéspontokat, ahol közös értékeket találunk”

fekete_peter02

A látványos, és mély mondanivalóval teletűzdelt színpadi produkciók után már mindenki izgatottan várta, hogy kiderüljön, ki kapja idén a Kaszás Attila-díjat. A színművészeti szakma egyik legnívósabb elismerését 2008-ban Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a Mozaik Művészegyesülettel közösen azzal a céllal alapította, hogy ápolják a tragikus hirtelenséggel elhunyt névadó színművész szellemi hagyatékát és díjazzák azokat a magyar ajkú művészeket, akik színházi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállalnak a társulatukon belül. A díj különlegessége, hogy a nyertest maga a színházi szakma és a közönség választja meg – első körben a társulatok saját tagjaik közül jelölnek, majd így, a második fordulóba bejutók egymásra leadott szavazatai alapján döntik el, hogy ki legyen az a három színész, akik közül végül a közönség választja ki a győztest. Pokorni Zoltán az eredményhirdetésen elmondta, hogy az elismerést az első években Kaszás Attila halála miatti megrendülés, a színész iránti tisztelet és szeretet mozgatta, ám ma már a nyertesek tekintélyes névsora adja a díj súlyát.

nagy_csongor_zsolt08

2018-ban a színházszakma Varga Klári, Farkas Ignác és Nagy Csongor Zsolt munkásságát tartotta a legértékesebbnek. „Mindhárom jelölt okkal érezheti magát büszkének” – emelte ki a polgármester.
A közönség szavazatai alapján ezúttal Nagy Csongor Zsolt, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta a Kaszás Attila-díjat, s a velejáró pénzjutalmat, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Raiffeisen Bank támogatásának köszönhetően idén már 900.000 forint volt.
nagy_csongor_zsolt03

„Már a jelölés miatt is eufórikus állapotba kerültem. Ez nem csak egy szakmai díj. Ez sokkal több. Az elismerés mottója, miszerint embernek lenni nem szerep sokat elárul a díj értékéről” – mondta Nagy Csongor Zsolt, aki annyira meghatódott, hogy mindvégig a könnyeivel küzdött. „Szinte minden este színpadra állok, de most nagyon nehéz kontrollálnom magam. Rengetegen szurkoltak értem, sokan jelezték, hogy szavaztak rám. Kaszás Attilát nem ismertem személyesen, de nagy tisztelője vagyok. Kivételes ember volt, miatta is fontos számomra ez az elismerés” – tette hozzá az immár Kaszás Attila-díjas színművész.