Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Nagy sikert aratott a gyümölcsfa program

Nagy sikert aratott a gyümölcsfa program

Október közepén hirdette meg a polgármesteri hivatal zöld irodája a Gyümölcsöző Hegyvidék programot, amelynek keretében ingatlanonként két darab, gyümölcsfa csemetét lehetett fél áron megvásárolni. A felhívásra alig két hét alatt 150 igénylés érkezett, az őshonos magyar fajták megőrzésével foglalkozó Tündérkerttől rendelt alma-, meggy-, körte-, barack- és szilvafákat november 9-én a Városháza téren vehették át új tulajdonosaik.

 

„Évekkel ezelőtt elkezdtük zöldíteni a kerületet, és nemcsak a közterületeket, ami önkormányzati feladat, hanem igyekeztünk a magánkerteket is felfrissíteni. Mindezt azért, hogy még szebb, virágosabb, fásabb legyen a Hegyvidék. Ezt a célt szolgálja a gyümölcsfa program is” – beszélt az előzményekről Kovács Lajos. Mint az önkormányzat zöld bizottságának elnöke rámutatott, arra igyekeznek rávezetni az embereket, hogy ne csak tujákat, díszcserjéket, bokrokat ültessenek, hanem hasznos és, ami legalább ennyire fontos, őshonos növényeket is. Ilyenek a most átadott fák, amik évtizedekig láthatnak el finom és egészséges gyümölcsökkel.

Hogy ez valóban így legyen, az önkormányzat a telektulajdonosokkal közreműködve visszaköveti a csemeték fejlődését. Így derülhet ki, hogy a gyakorlatban, melyik fajták érzik valóban jól magukat az egyre változó klimatikus viszonyok közepette, és fordulnak időben termőre.

gyumolcsozo_hegyvidek15

Ezt egyébként azzal is támogatják, hogy a csemeték mellé a gyökeresedést támogató gombatápot és más természetes tápanyagokat tartalmazó, úgynevezett gondossági csomagot adtak.

Kovács Lajos megemlítette a tavaly elindított Méhbarát Kert programot, hiszen ez több ponton kapcsolódik a kerületi fásításhoz. Valójában nemcsak a méhek, hanem általában a hasznos rovarok elterjesztéséről van szó, amiben a fák fontos szerepet kapnak, hiszen táplálékot és búvóhelyet biztosítanak számukra. A kezdeményezés létjogosultságát mutatja, hogy egyre többször maradnak termés nélkül a növények azért, mert nincs, ami beporozza őket.

gyumolcsozo_hegyvidek03

Az elhangzottakat Rózsa Zoltán azzal egészítette ki, hogy tavasszal előadásokat és bemutató metszést is szerveznek, ezzel is segítve a növények házi gondozását. A Normafán látványkaptárok telepítését tervezik, az ezekbe telepített méhcsaládok életét szakértő méhész mutatja majd be a kerületi gyerekeknek.

Ami a közterületi fásítást illeti, még idén több mint száz fasori fát ültetnek, elsősorban a helyi viszonyokhoz alkalmazkodó hárst és juhart.