Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

latvanyterv01

Nem akarjuk csökkenteni a zöldterületet

Sok probléma fakad a Városmajori Szabadtéri Színpad és környezetének jelenlegi, ellentmondásos kapcsolatából: ezek megoldására várt javaslatokat a Hegyvidéki Önkormányzat és a kulturális intézmény közös építészeti ötletpályázata. Összesen hét pályamű alkotóit díjazták.

„Ahogy az Anna-réti kápolna kapcsán nemrég meghirdetett pályázaton, úgy most is olyan ötleteket vártunk, amelyek el tudják indítani a feloldhatatlannak tűnő ellentétek feloldásához szükséges gondolkodást” – ismertette a Városmajori Szabadtéri Színpad helyzetének rendezésére kiírt ötletpályázat alapvető célját Pokorni Zoltán, aki felidézte: évekkel ezelőtt a létesítmény lebontását kezdeményezte Tarlós István főpolgármesternél. Ez nem valósult meg, a terület rendezése azonban mind a mai napig várat magára.

otletpalyazat09

Érzékeny kérdés a szabadtéri színpad ügye, hiszen különböző használói igények feszülnek egymásnak, a parkot érintő problémákat ugyanakkor egyben kell kezelnie az önkormányzatnak - mondta a polgármester. „Nem akarjuk növelni a beépítést és csökkenteni a zöldterületet, épp az a szándékunk, hogy a parkot közelebb hozhassuk eredeti állapotához” – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy egyes pályaművek alkotói a jelenleginél nagyobb épületet képzeltek el, ám ezek a mostani helyszínen nem valósulhatnak meg.

„Bízunk benne, hogy megtaláljuk azt a megoldást, ami mindenki számára kielégítő. Ehhez szükséges a kommunikáció, amit elindított az ötletpályázat” – mondta a bírálóbizottság elnökeként Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Nehéz, majdnem lehetetlen feladatnak nevezte a pályázati kiírásban szereplő, eltérő szempontú feltételek teljesítését, ezzel együtt úgy érzi, a pályázók számtalan jó ötletet felvonultattak munkáikban.

latvanyterv03

Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl Miklós-díjas építész, akadémikus, a zsűri tagja kiemelte, nagy érdeklődés kísérte a pályázatot, amire száznyolcvanan regisztráltak és harminchét pályaművet adtak be – közülük egyet sem kellett kizárni. Kitért rá, hogy az alkotók egy része félreértette a kiírást és különféle kőszínház-terveket mutatott be, holott nem egy új színház építése, hanem a szabadtéri színpad újragondolása volt a cél a jelenlegi helyén, vagy a Városmajor más, beépített részein. Az értékelés során fontos szempont volt, hogy az elképzelt építmény ne vegyen igénybe több zöldterületet, sőt, lehetőleg növelje a park méretét.

A bírálóbizottság döntése alapján Pokorni Zoltán polgármester és Bán Teodóra igazgató hét pályamű alkotóinak adott át elismerő okleveleket. Rangsorolás nélküli díjat és bruttó 1,5 millió forintos pályadíjat ítélt meg a zsűri Rév Bence Balázs és Rantal Gábor, illetve Valkai Csaba és Fábián Gábor alkotópárosának, továbbá egyéni szerzőként Szilvási Attilának.

ferenczi_huba01

Kiemelt megvétellel és 1,1 millió forintos megvételi díjjal Ferenczi Huba munkáját ismerték el. Rangsorolás nélkül megvételben és nyolcszázezer forintos megvételi díjban három építészcsapat részesült: Deichler Tímea, Jakab Dániel és Répás Ferenc; Vörös Tamás, Perényi Flóra és Fürtön Balázs; valamint a LAB5 Építésziroda Kft.