Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Nívódíjtábla a kulturális szalon falán

Nívódíjtábla a Kulturális Szalon falán

Tavaly decemberben nyerte el középület-kulturális kategóriában az Építőipari Nívódíjat a Hegyvidéki Kulturális Szalon. Az ezt tanúsító táblát Fonti Krisztina alpolgármester és Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár avatta fel az épület falán.

nivodij

Az alapítók – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület – megbízásából 2019-ben tizenkilencedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriuma az Építőipari Nívódíj pályázatot. Ezen a tizennyolc tagú bírálóbizottság a kulturális célú középületek között, a Lenzsér Péter építész által tervezett és az Archibona Kft. generálkivitelezésével megvalósult Hegyvidéki Kulturális Szalonnak ítélte oda az elismerést. A díj jelentőségét egyszersmind különlegességét az adja, hogy az építőszakma legfontosabb szervezetei állnak mögötte.

fuleky_fonti_jakab03

A nívódíjat tanúsító tábla felavatásán elsőként Menyhárt Éva, a kulturális szalon programvezetője köszöntötte a vendégeket, míg Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, mennyire fontos szerepet játszik az intézmény a kerület életében.
Elmondta, hogy számtalan programnak ad otthont a szalon, amely a legkisebbektől a szépkorúakig mindenkit képes megszólítani. Sokáig nem messze mostani helyétől, az egykori gyermekkönyvtár helyiségeiben, a Böszörményi úton működött, ami már akkor is óriási népszerűségnek örvendett.

fonti_krisztina03

„Ámulva figyeltük, milyen sokan járnak oda, és ezért döntött az önkormányzat az új épület kialakításáról”– hívta fel a figyelmet az alpolgármester emlékeztetve, hogy két éve volt a költözés, azóta szinte meghatványozódtak az egyébként is szép számú programok.

„Folyamatos a nyüzsgés, mindig történik valami, jönnek, mennek az emberek, egymást érik a rendezvények” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, ahogyan a szalon a közösségépítésben is kulcsszerepet játszik. „Közösségek hoz létre, talán ez a legnagyobb értéke. Nyugodtan mondhatjuk, hogy sokakat ez a hely tart életben, mert itt találtak társaságra. És nemcsak a programok közönségéről van szó, hanem olyan, jellemzően idős polgárokról, akik előadásokat, foglalkozásokat tartank, hogy így adják át a tudásukat másoknak.”
Hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg telefonhívás, ami a koronavírus miatti programszűkítés végére kérdez rá. Mindenki kíváncsi, mikor áll vissza a megszokott napirend a szalonban, mikor jöhetnek ismét megkötések, nagyobb létszámban a rendezvényekre.

menyhart_eva

Fonti Krisztina külön is megemlítette a szalont vezető Menyhárt Évát, akinek köszönhetően „az intézmény összes szegletéből sugárzik a szeretet”. Méltó ehhez a kialakítás, Lenzsér Péter terve és az építő Archibona Kft. munkája, amit az építészszakma a nívódíjjal ismert el.

Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár elárulta, hogy évtizedekig dolgozott tervezőként a kerületben, maga is látta, hogy mekkora szükség volt a kulturális szalon új épületére. Szakmai méltatásában kiemelte, hogy hiába jó az építész elgondolása, ha nincs, aki ezt megvalósítsa. Itt viszont minden összeállt, és a szalon megérdemelten nyerte el ezt a magas kitüntetést. Amivel nemcsak a terv és a kivitelezés minőségét díjazták, hanem többek között a fenntarthatóságot, az üzemeltetést, a közösségtámogató funkciót és főleg azt az együttműködést, ami nélkül nem készült volna el a projekt. „Azt kívánom, hogy maradjon meg ez a közösségi erő, és túllépve a kerület határain legyen példa az egész országban” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

fuleky_zsolt04

Jakab Péter, az Archibona Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont kivitelezéséért kaptak nívódíjat. Nem is álmodott róla, hogy ez ilyen hamar megismétlődik, és ez nem is sikerült volna az önkormányzat nélkül. „A kerület ad lehetőséget arra, hogy minőségi épületeket hozhassunk létre” – jelentette ki a szakember, majd átadta a tanúsítványokat a kivitelezésben résztvevő alvállalkozóknak.