Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

szemetszedes16

Önkormányzati zöld munkacsoport takarít a Hegyvidéken

Az elmúlt egy évben megnőtt az illegális hulladékokkal kapcsolatos bejelentések száma a Hegyvidéken. Ennek oka jórészt, hogy az elmúlt évben, azaz a járvány és az általánossá váló otthoni munkavégzés idején jelentősen megnőtt a nem szakszerűen elszállítatott háztartási és az építési hulladék mennyisége.
A Hegyvidéki Önkormányzat a problémát érzékelve már korábban kibővítette a parkok, zöldfelületek karbantartását végző Zöld Hegyvidék programját. Az ennek keretében speciális munkacsoport alakult, amely az elfogadott munkaterve, valamint a hivatali észlelések és lakossági bejelentések alapján a szemetes területeket takarítja, rendezi.
 

szemetszedes01

Legutóbb a Denevér köz végén lévő erdős területen dolgoztak, a munkában az önkormányzat több munkatársa és Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.
 
„Talán a pandémia miatti kényszerű bezártság az oka, de az biztos, hogy tavaly óta megszaporodott a szemét az erdőkben. Ezen változtatni kellett és változtattunk is, a Zöld Hegyvidék program keretében működő új munkacsoport, június eleje óta harminc önkormányzati ingatlanról nyolcvan köbméter hulladékot szállított el. Ebben az évben egyébként összesen mintegy százötven köbméter szemetet tüntettünk el a kerületi közterületekről, ebben az FKF Nonprofit Zrt. is hatékonyan közreműködik” – sorolta az eddigi eredményeket Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy főleg építési törmelékkel, máshol levágott ágakkal, zöldhulladékkal, az elhagyott hajléktalan tanyák helyén műanyag flakonokkal, ruhaneműkkel lehet találkozni, kommunális hulladékkal viszont csak nagyritkán. A helyszíneket részben lakossági bejelentések alapján találják meg, de az önkormányzat emberei is folyamatosan járják az erdős területeket. Nem ritka a közösségi tettenérés sem, ez akkor működik hatékonyan, ha a polgárok lefotózzák magát a szemetelés tényét Ilyenkor fontos, hogy a hulladékot szállító jármű rendszáma ott legyen a képen. Magánszemélyek esetén a bírság eléri a 150 ezer forintot cégeknél már milliós a büntetési tétel. A bejelentéseket a kozteruletfelugyelet@hegyvidek.hu címen várják.

szemetszedes15

A polgármester ennek kapcsán külön megemlítette a szelektív szigeteket, amik valóságos szemétmágnesként működnek. Egyesek úgy gondolják, hogy ide bármit ki lehet dobni, ezért alakulnak ki áldatlan állapotok. Pokorni Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezen a téren is működő a kapcsolat az FKF-el, az önkormányzat jelzésére a közterület-fenntartó azonnal intézkedik és kitakarítja a szemetes szelektív szigetet. Jók a tapasztalatok a kerületi komposztáló programmal, aminek lényege, hogy az önkormányzat ingyenesen biztosít évente 250-300 darab komposztálókereteket a lakosság számára.
Ugyanígy nagy népszerűségnek örven a minden évben meghirdetett, szintén ingyenes ágaprítás, az így keletkező mulcs visszakerül a kertekbe, ahol védi és táplálja a növényeket. Tavaly ötszáz ingatlannál járt az aprító, ami közel 4-5000 köbméter zöldhulladék feldolgozását jelenti. A lakosság együttműködését jelzi a rendszeresen meghirdetett veszélyeshulladék-begyűjtés, ezen legutóbb 20 tonna lom gyűlt össze.
„Köszönet illeti mindazokat a cégeket, öntevékeny polgárokat, akik saját elhatározásukból vállalják környezetük rendbetételét. Szívesen segítünk nekik zsákokkal, kesztyűkkel, konténerrel. Így szabadult meg a szeméttől például a Budakeszi út” – emlékeztetett a polgármester hozzátéve, hogy minden hasonló lakossági kezdeményezést támogat az önkormányzat.