*

mediasmart10

ONvédelem felsőfokon

Decemberben már a második pedagóguscsoport végzett a Hegyvidéki ONvédelem Program részeként meghirdetett továbbképzésen, amelyen az világhálón a gyerekekre leselkedő veszélyek kiszűrésére, és megelőzésére oktatják a kerületi szakembereket.

A jól megérdemelt okleveleket Pokorni Zoltántól vehették át a tanfolyam résztvevői.

Az internet, és általában a digitális világ árnyoldalaira, a gyerekekre gyakorolt sok esetben negatív hatásokra hívja fel a figyelmet az önkormányzat tavaly elindított Hegyvidéki ONvédelem Programja. Ennek egyik pillére a pedagógusoknak szóló, „Út a médiaértéshez a digitális világban” című, hatvan órás, akkreditált képzés, amely a valós veszélyek feltárása mellett a mindennapokban használható megoldásokat kínál az online visszaélések kivédésére. Erről is beszélt a második alkalommal meghirdetett kurzus záróünnepségén a jelenlévőket köszöntő dr. Pócsik Ilona médiaszakértő, aki arról beszélt, hogy az internet veszélyeinek feltárása és ezek visszaszorítása össztársadalmi kérdés, ami többek között a gyermekvédelmet, az oktatást és magát a médiát is érinti. El kell érni, hogy a mai mediatizált, digitális világunkban otthonosan és biztonságosan mozogjanak a gyerekeink. Ezért fontos, és példaértékű a Hegyvidéki Önkormányzat programja, és a kerülettel kialakított gyümölcsöző együttműködés – hangsúlyozta a pedagógusképzést szervező MédiaSmart Hungary Oktatási Kht. elnöke.

mediasmart06

A kurzus elvégzését igazoló okleveleket átadó Pokorni Zoltán kiemelte, hogy bár azt iskolák az államhoz kerültek, az intézményekhez fűződő erkölcsi felelősség az önkormányzatnál maradt, ezért segíti továbbra is a kerület az intézményekben folyó munkát. A hegyvidéki háztartásokban a nyugat-európaival megegyező a legmodernebb, digitális eszközök száma, ezért lényeges, hogy a pedagógusok tisztában legyenek az internet veszélyeivel. A polgármester külön is megemlítette Molnár Viktória nevét, ahogyan fogalmazott, az önkormányzat szakemberének köszönhető, hogy a program összeállt, és mit sem vesztett lendületéből. Így indulhatott el a tanfolyamon kívül a Szülői Akadémia, valamint a kortárs mentorok oktatása. Utóbbi keretében, a témában előzőleg felkészített, 9-10-11. évfolyamos diákok tartanak foglalkozásokat fiatalabb társaiknak. Méghozzá rendkívül sikeresen, hiszen ők azok, akik igazán felkészültek, naprakészek az internettel kapcsolatos kérdésekben.

mediasmart08

Pokorni Zoltán mindenkit megnyugtatott, hogy nem egyszeri kampányról van szó, a Hegyvidéki ONvédelem Program jövőre folytatódik. A tréningre is egyre nagyobb az igény, az első csoportban huszonnégyen végeztek, idén már több mint harmincan jelentkeztek, ezért a mostani után közvetlenül egy újabb tanfolyamot indítanak. Ezen kizárólag óvodapedagógusok vesznek majd részt, ami azért örömteli, mert az óvodások közül is egyre többen kerülnek kapcsolatba az internettel. A szakemberképzésre azért van szükség, mert ezekre az ismeretekre nem készít fel az egyetemi, főiskolai oktatás.
Mindehhez Almási Gizella, a MédiaSmart Hungary projektvezetője, annyit tett hozzá, hogy a médiaértéshez vezető úton vezetik végig a pedagógusokat, akik majd megtanítják közlekedni a gyerekeket az online térben.
Máris átültette a gyakorlatba a továbbképzésen tanultakat Mráz Katalin. A Zugligeti Általános iskola tanára elmondta, hogy diákjaival, órai keretek között, rendszeresen beszélgetnek az internethasználatról, applikációkat, különböző technikai megoldásokat próbálnak ki. A szülőknek szóló ismertetője annyira jól sikerült, hogy Szolnokra és Nagykanizsára is meghívták. Sőt, elképzelhető, hogy más városokba is eljut a hegyvidéki előadás.