*

eg

Őszi egészségnap a Hegyvidéken

Idén is ingyenes egészségügyi szűrésekkel, valamint a betegségmegelőzést célzó bemutatókkal, tanácsadásokkal várta az érdeklődőket a hagyományos Hegyvidéki Egészségnap.

A Hegyvidéki Ősz programsorozat részeként, a MOM Kulturális Központban megtartott rendezvényen az önkormányzat és kerületi egészségügyi intézmények szakemberei végezték el a vizsgálatokat.

Az egészségtudatos gondolkodás és a prevenció népszerűsítését is remekül szolgálja az évente két alkalommal, tavasszal és ősszel megrendezett egészségnap, ahol beutaló nélkül, ingyenes

vizsgálatokat és szűréseket vehetnek igénybe a hegyvidékiek. Az önkormányzatnak és a Hegyvidéki Egészség Központnak (HEK) köszönhetően közel száz szakember, orvos és védőnő gondoskodott arról, hogy mindenki a legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljön.

„A mostani már a huszadik őszi egészségnap, ami továbbra is rendkívül népszerű, hiszen minden évben átlagosan 500-600 család jön el a programra, a vizsgálatok száma eléri a kétezret. Számos olyan szűrésre is lehetőség nyílik ilyenkor, amiket például idő hiányában, sokan elmulasztanak” – emlékeztetett Fonti Krisztina, aki külön is kiemelte a szemvizsgálatot, az emlőrák tanácsadást és a csontritkulás vizsgálatot, valamint az újdonságnak számító elektroszmog mérést.

Az alpolgármester az önkormányzat évközben zajló, aktuális egészségprogramjaira, a kismamatornára, a János Kórházzal közösen megtartott szűrőszombatokra, az újraélesztés tanfolyamra, a Hegyvidéki Szabadegyetem előadásaira, a SZÍV SN mozgalommal közösen meghirdetett rendezvényekre, illetve a több ezer hegyvidéki nagycsoportos óvodás és iskolás gyermek bevonásával megvalósuló lisztérzékenység- és ortopédiai szűrésre is felhívta a figyelmet. Ezek ugyanis szintén hozzájárulnak a betegségmegelőzéshez és az egészséges életmód népszerűsítéséhez.

Dezső Tünde, a programot szervező Hegyvidéki Egészség Központ vezetője, a kerületi egészségügyi intézmények munkáját emelte ki. Mint rámutatott, a HEK, a Szent János Kórház, Budai Gyermekkórház, a Budai Egészségközpont, a Budapesti Szent Ferenc Kórház, valamint az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet példaértékű együttműködése alapozza meg az egészségnap sikerét.