Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

vonoszenekar02

Ötvenéves a Solti György Zeneiskola

A MOM Kulturális Központ zsúfolásig megtelt színháztermében ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Solti György Zeneiskola. A jubileumi gálakoncerten a muzsikarajongók nemcsak színvonalas produkciókat hallhattak, de az emblematikus hegyvidéki intézmény múltját is megismerhették.

1968-ban a XII. kerületi Tanács zeneiskolát alapított. Az első tanév 168 növendékkel indult – a fiatalok akkor zongorát, fuvolát, klarinétot, hegedűt és csellót tanulhattak; nem sokkal később, 1972-től már gitárt és furulyát is. Az esztendők során egymást követték az olyan növendékek, akik időközben nemcsak idehaza, de nemzetközi szinten is elismert művészekké váltak. Az intézmény – amit egykor egyszerűen XII. kerületi Zeneiskolának hívtak – 1998-ban felvette Solti György, a világhírű karmester nevét. A sikereket jól példázza, hogy napjainkban mintegy ezer növendékkel és tizennyolc féle zenei képzéssel büszkélkedhet az iskola.
diszoklevel03

A jubileumi hangversenyen, melynek fővédnöke Pokorni Zoltán polgármester volt, a MOM Kulturális Központ közönségét éppúgy elvarázsolták a Tücsök zenekar által előadott középkori trubadúrdallamok, mint Paul Desmond híres dzsesszslágerje, a Take five, melyet a volt és jelenlegi növendékekből verbuválódott klarinét-szaxofon együttestől hallhattunk.
klarinet_szaxofon_meglepetes02

A tartalmas estén zenei repertoárból egyébként sem volt hiány: sok más mellett Mozart, Bernstein, Haydn, Bartók, Csajkovszkij mesterműveit is színpadra vitték a fellépők, miközben a hátuk mögötti vásznon az iskoláról készült múltidéző fotók váltották egymást. „Mindig szerettem tanulni, sok szép emlék köt a Solti György Zeneiskolákhoz, ahol – ahogy látom – most is ugyanolyan jó a hangulat, mint egykoron. Örömmel tölt el, ha visszagondolok az ottani tanulmányaimra. Eszembe jutnak a közös játékok, az izgalmas zeneórák, és a dicséretek, melyek sokat segítettek abban, hogy jó irányba menjek tovább. Volt egy rövid időszak az életemben, amikor abbahagytam a zenélést, de hamar rájöttem: fuvola nélkül nem tudok élni” – idézte fel legkedvesebb emlékeit Balogh Vera fuvolaművész, aki lapunknak azt is elárulta, büszke arra, hogy az estén két olyan tanítványával is játszhatott, akik ma már a Solti György Zeneiskola tanárai.
fuvoszenekar01

„Fontos, hogy a növendékeknek átadjuk múltunk értékeit – tudniuk kell, hogy okkal lehetnek büszkék az iskolájukra” – emelte ki Dióssy Krisztina, a Solti György Zeneiskola Bárczy István, Németh László- és Pro Urbe Budapest díjas intézményvezetője, aki lapunknak azt is elárulta, milyen szellemiségben irányítja az intézményt: „Nem uralni, szolgálni akarom az iskolát. Kollégáimmal együtt igazi csapatmunkát végzünk, a mai gálakoncertre is nagyon intenzíven készültünk. Különleges tanév az idei, az ünneplés pedig még nem ért véget…”
divertimento_kamarazenekar03