Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kt03

Parkolj és utazz!

A parkolási övezeten kívül lakó kerületiek számára segítséget jelentő új „átszállási zóna” bevezetéséről döntött egyebek mellett a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.

„Parkolj és utazz!” felirattal hamarosan újfajta közlekedési táblákkal találkozhatunk a Hegyvidéken. A kerület parkolási rendeletének módosításával a képviselő-testület a fővárosban egyedülálló módon lehetővé tette, hogy a tervek szerint 2018. november 1-jétől a várakozási övezeten kívül élő hegyvidékiek is kedvezményesen használhassanak egy olyan, a fizetőövezetbe tartozó részt, ahonnan könnyen át lehet szállni a közösségi közlekedési eszközökre.

Az önkormányzat döntése értelmében elsőként a Jagelló út Apor Vilmos tér és BAH csomópont közötti szakaszán, valamint a Németvölgyi út–Szendi árok–Apor Vilmos tér–Jagelló út által határolt területen fogják kihelyezni a „P+U” jelzésű táblákat. Az új „átszállási zónát” a nem várakozási övezetben lakó, de a XII. kerületben állandó lakcímmel rendelkező polgárok vehetik majd igénybe, amennyiben regisztrálják magukat az eugyintezes.hegyvidek.hu weboldalon, lejárt adótartozásuk az önkormányzattal szemben nem áll fenn, valamint bankkártyával befizetik a 700 forintos rendszerhasználati díjat. A regisztrált kerületi autósok két vonaljegy áráért, 700 forintért 8-18 óráig parkolhatnak az említett területen.

Bővítette a képviselő-testület az idősek számára nyújtható támogatások körét. A továbbiakban a 90. életévüket betöltött hegyvidékiek kivétel nélkül fokozottan rászorulónak minősülnek, függetlenül attól, hogy az eseti támogatás igénylője egyedülálló, vagy házasságban, illetve élettársi kapcsolatban él. A 65 év feletti, egyedülálló idősek, amennyiben kutyát tartanak, szintén segítséget kapnak azáltal, hogy az önkormányzat átvállalja tőlük a veszettség elleni oltás költségeit. Az intézkedés célja az anyagi segítségen túl az egyedülálló idősek magányának enyhítése, fizikai állapotuk megőrzése, a kutyatartás ugyanis mentális és fizikai szempontból is jótékony hatással van az emberre.

A hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó diákok részére a kerület ez év őszén is meghirdeti a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatot. Az önkormányzati támogatás mértéke havi ötezerről tízezer forintra emelkedik, így az állami támogatással együtt már havi 15 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak a rászoruló és tanulni vágyó fiatalok.