Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

hv_ifjusagaert02

Pedagógusok kaptak díjakat nemzeti ünnepünkön

A kiemelkedő munkát végző óvodai és iskolai dolgozók részesültek elismerésben nemzeti ünnepünkön, a Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i rendezvényén.

„Amikor a múlt eseményeiről beszélünk, magunkból indulunk ki: mindenkinek megvan a saját emlékezete, története, érzelme” – mondta ünnepi beszédében Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, kerületünk korábbi országgyűlési képviselője, aki 1956 eseményeivel kapcsolatban személyes élményeit osztotta meg a közönséggel.
fonagy_janos01

Felidézte, hogy a margitszigeti csónakházból látta meg október 23-án a Margit-hídon vonuló tömeget, amihez a sporttársaival ő is csatlakozott. Az utcákra tódult több százezer emberrel együtt azokban az órákban olyanokat tettek és kiabáltak, amire pár nappal vagy héttel korábban egyénileg sem merszük, sem lehetőségük nem lett volna.

„1956-ban kirobbant a tömeg, és egy pillanat alatt érzékelhetővé vált, hogy az embereknek elege lett az addigi félelemből, kiszolgáltatottságból, a kitelepítésekből, az éjszakai csengőfrászból, a padláslesöprésekből, a koholt vádakból” – fogalmazott az államtitkár.

Fónagy János kitért rá, hogy a XII. kerültben, a kormányőrség Maros utcai laktanyájánál is tüntetések kezdődtek az október 23-át követő napokban. A tömeg követelésére 24-én a laktanyaparancsnok elengedett néhány politikai elítéltet, ez azonban akkor már kevésnek bizonyult. Október 26-án a forradalmárok meg akarták ostromolni a laktanyát, ami ugyan meghiúsult, a laktanya vezetőjét viszont leváltották. Utódja néhány nap után belátta, hogy nem érdemes a nép haragjával szemben dacolnia, ezért lefegyverezte az embereit és október 30-án átadta a laktanyát a nemzetőröknek.

„Évtizedek után határozottan tudjuk mondani, hogy 1956 azokban az időkben a legmarkánsabb megnyilatkozása volt egy nemzetnek: a kelet-berlini és a poznani forrongások sem voltak olyan elementáris erejűek, mint a magyarországi nemzeti felkelés” – jelentette ki a politikus.

Meggyőződése, hogy a forradalmunk indította el azt a történelmi folyamatot Európában, ami a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásához, vagy a berlini fal leomlásához vezetett, ezért tiszteletet érdemelnek mindazok, akik részt vettek a harcokban, és azok is, akik mögöttük álltak. Emlékeztetett rá, hogy a fegyveres összetűzésekben több ezren elhunytak, a megtorlásokban pedig mintegy háromszázan vesztették életüket – többen, mint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után, vagy az I. világháborút követően.

1956 jelszavai között a nemzeti önállósság követelése jelent meg a leghatározottabban, aminek Fónagy János szerint máig ható üzenete van: „Magyarország maradjon meg magyarnak, magyar kultúrával, értékekkel”. Mint mondta, ezért kell évről évre emlékeztetünk magunkat és az utánunk jövő generációkat arra, hogy amiért ’56-ban a népharag kitört és emberek ezrei estek áldozatul, az számunkra ma is a legfontosabb. „A függetlenségünkért ma a demokrácia és a szabadság eszközeivel kell kiállnunk” – tette hozzá.
varosmajori_gimnazium03

A MOM Kulturális Központban rendezett október 23-i megemlékezésen Fónagy János államtitkár mellett a Városmajori Gimnázium 9/b osztályos tanulói is színpadra álltak, akik a „Mit jelent 1956?” című műsorukat mutatták be. Fellépett továbbá Huzella Péter: a zeneszerző, gitáros-énekes Faludy György „1956, te csillag!”, valamint Kányádi Sándor „Felemás őszi ének” című, megzenésített versét adta elő.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven a hegyvidéki pedagógusok elismerésének is alkalmat adott. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester Életmű Díjat adott át Jenes Bélának, a Városmajori Gimnázium testnevelőtanárának, Kovátsné Molnár Editnek, a Németvölgyi iskola tanítójának, valamint Szabóné Demeter Györgyinek, az Arany János iskola matematika-fizika szakos tanárának, akik több mint huszonöt éve, kiemelkedő színvonalon végzik oktató-nevelő munkájukat.
eletmu_dij02

A legalább húsz éve pedagógusi pályán lévő, tevékenységükkel széleskörű elismerést kivívó szakemberek közül ezúttal Cifka Borbála, a Fekete István iskola gyógypedagógusa, Fogarasi Szilvia, a Városmajori Óvodák Csermely tagóvodájának vezetője és Hajnal Gabriella, a Tamási Áron iskola korábbi igazgatója vehette át az Eötvös József-gyűrűt.
eotvos_jozsef_gyuru01

A Hegyvidék Ifjúságáért Díjban – ami a legalább tíz éve közoktatási intézményben dolgozók számára adományozható – Garamszegi Judit, a Virányos iskola magyar-, történelem- és angoltanára, Kelenhegyi Eszter, a Solti György zeneiskola igazgatóhelyettese és gordonkatanára, Pocsaji Andrea, az Orbánhegyi Óvodák pedagógusa, illetve Vértes Judit, a Városmajori Gimnázium magyar- és angoltanára részesült. A harmincöt év alattiak Hegyvidék Ifjú Pedagógusa Díját Ecsedyné Reisinger Cintia, a Hegyvidéki Mesevár Óvoda pedagógusa és Tánczos-Varga Nóra, a pedagógiai szakszolgálat logopédusa kapta meg.

A Hegyvidék Gyermekeiért Díjjal Borbélyné Ferencz Edinát, a Süni Óvodák titkárát, valamint Kovács Józsefnét, a Gazdasági Ellátó Szolgálat munkatársát jutalmazták. Ágh Zsófia, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola szülői munkaközösségének vezetője, illetve a KIMBI Óvoda szülői szervezetének munkáját Segítő Kéz Díjjal ismerték el.

A nyugdíjas pedagógusok fáradságos munkával eltöltött évtizedeit díszoklevelekkel köszönte meg az önkormányzat. Aranyoklevelet az ötven évvel ezelőtt diplomázott dr. Kenyeres Zoltánné Becz Judit és Völgyi Istvánné, gyémántoklevelet pedig a hatvan éve képesítést szerző dr. Knolmár Mihályné, Kún Ottóné, Parti Józsefné, Polyák Jánosné Gyuró Erzsébet, Skrapits Lajosné, Szeip Pálné és dr. Tóth József kapott.
nyugdijasok01

A hatvanöt éve végzett Ettinghausen Miklósné, Hárs Lászlóné, Molnár Gézáné, özv. Pörje Lajosné és Tóth László számára vasoklevelet állítottak ki. Bán Béláné, dr. Korhecz Imréné, László Istvánné, Péter Antalné, Varga Zsuzsanna és Wolszky Lászlóné rubinoklevelet vehetett át, ők hetven éve szerezték diplomájukat.
koszoruzas03

A Hegyvidéki Önkormányzat által rendezett ünnepség a Gesztenyés kertben, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész két évvel ezelőtt felavatott, „A szabadság szárnyaló madara” című szobránál fejeződött be, ahol a pártok, nemzetiségek, egyházak, hagyományőrző és bajtársi szervezetek, helyi közösségek, kulturális és oktatási intézmények, illetve a rendőrség képviselői helyezték el virágaikat. Az önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina, Kovács Lajos és Váczi János alpolgármester koszorúzott.
emlekmu