Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

zarandokut03

Polgármesterek a Magyar Zarándokúton

Május 27-én, péntek reggel a XII. kerület Polgármesteri Hivatala elől indult útnak az idei nyitó zarándoklat Rumi Imre a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke vezetésével.

zarandokut06

2008-ban fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon is minden feltétel adott egy spanyolországi El Camino-hoz hasonló zarándokút kialakításához. Az utat, amely az északi országhatártól a déli határig metszi át Magyarország területét, nagyon szép keresztmetszetet adva az ország természeti, történelmi értékeiről, 2011-ben nyitották meg hivatalosan. Az útvonal Esztergomtól Máriagyűdig 42 települést érint, az El Caminohoz hasonlóan hegyvidéki területen indul: átmegy a Pilisen, majd egy hosszú sík területen vezet végig, és a Mecsek, a Villányi hegység déli oldalán ismét hegyvidéki terepen fejeződik be. 2010-ben alakult meg a Magyar Zarándokút Egyesület és a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás is, amelynek a Hegyvidéki Önkormányzat a kezdetektől vezető tagja – háttérszervezetként működtetik az utat. Szép felfutási időszak van mögöttük, elérték azt, hogy évente 1200-1300 zarándokútlevelet adtak ki, a visszatérő zarándokokkal együtt évente mintegy 2000 ember megfordult a Magyar Zarándokúton. A covidos időszak alatt – más zarándokutakhoz hasonlóan – visszazuhant a Magyar Zarándokút működése, de próbálják újraéleszteni. Tavaly, az évnyitó zarándoklaton az út által érintett települések polgármestereit kérték fel, hogy kísérjék a zarándoklatot; a Normafától indultak, Pokorni Zoltán polgármester is velük tartott. Kiadvány készült az évnyitó zarándoklatról, amit idén az összes érintett település polgármestere tiszteletpéldányként megkap.


zarandokut08

Pokorni Zoltán idén is arra bátorít mindenkit, hogy induljon el a magyar zarándokúton, egy próbát mindenképp megér, különösen, hogy nem kell vonatra szállni, repülőre ülni, csak elindulni a szépen kitáblázott útvonalon. Ki lehet váltani a zarándokútlevelet, pecséteket lehet gyűjteni. Arra is biztatott, hogy akinek van ideje, kedve, ne várja meg a kánikulát, most induljon, amíg kellemes az idő és próbálja ki magát ezen az úton, ami alkalmas arra, hogy kiszakadjon a mókuskerékből és feltöltődjön. Különösebb felszerelés nélkül, kényelmes cipőben, szalmakalappal, vászonsapkában, egy kis naptejjel már el lehet indulni…

zarandokut09


Ez alkalommal Rumi Imre vezetésével, kerékpárral indultak a zarándokok, ugyanis az orosz-ukrán háború miatt sok zarándokszálláson ukrajnai menekülteket szállásoltak el, és kerékpárral könnyebben elérik a még üresen álló zarándokszállásokat. Az indulókat Schmithné Makray Katalin – aki 2012-ben gyalog végigjárta a közel 450 kilométeres utat – köszöntötte és átadta a tavalyi évnyitó zarándoklatáról készült „Polgármesterek a Magyar Zarándokúton” kiadványt a Hegyvidék polgármesterének. Pokorni Zoltán a Polgármesteri Hivatal elől egy reggelit követően indította útjára a zarándokokat.