Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Polgármesterek vitték a zászlót az évnyitó zarándoklaton

Polgármesterek vitték a zászlót az évnyitó zarándoklaton

A pandémia miatt március helyett csak most indulhatott újra az Esztergomból Máriagyűdre vezető Magyar Zarándokút. De, nemcsak az időpont rendhagyó, hiszen az „évnyitó” gyalogos és kerékpáros zarándoklaton a zarándokút hivatalos zászlaját az érintett települések polgármesterei adják át egymásnak. A zarándoklatot Pokorni Zoltán polgármester indította el a Normafáról.

Az előző években mindig egy ismert közéleti személyiség, köztük Papp Lajos szívsebész professzor, Schmittné Makrai Katalin, Eperjes Károly színművész vállalta el az év első, zászlós zarándoklatának vezetését. Ezúttal viszont a szervezők a csatlakozott települések vezetőit kérték fel, hogy egy-egy szakaszon kísérjék el a zarándokcsapatot, majd adják át a zászlót a következő helység polgármesterének.

rumi_pokorni05

Eleget tett a felkérésnek Pokorni Zoltán is, aki elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt jött létre a Magyar Zarándokút, amelynek rendkívül kedvezményes áron igénybe vehető szálláshelyeit a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás közreműködésével fejlesztik.
„Mi, a Mátyás király úti napközis táborban alakítottunk ki egy 25-26 főt fogadni képes zarándokszállást, ami nagy népszerűségnek örvend, sokan veszik igénybe a szolgáltatást” – hívta fel a figyelmet a polgármester. Az idei kiindulópont, a Normafa kapcsán elmondta, hogy ez Budapest második leglátogatottabb kirándulóhelye, évente egymilliónál is több vendéget fogad.
„Miközben a vírus miatt a zarándokút nem üzemelhetett a Normafára 30-40 százalékkal többen jöttek. Úgy tűnik, az emberek rászoktak a kirándulásra, az erdei sétára, a túrázásra. Őket egy megújult pihenőövezet várja, jelenleg is folyamatban van a Normafa kapujában a Síház rendezése, a gerincen kilátórész létesül. Az itteni bódék átkerülnek a megszüntetett parkoló területére, a hátrafelé pavilonnal kibővülő épületben több illemhely is lesz. A buszok egy kicsit hamarabb fordulnak majd rá a Konkoly-Thege Miklós útra, az agy felszabaduló úttestet sétaútra cseréljük, a buszok a KFKI előtt kaptak pihenőhelyet” – sorolta a Normafa fejlesztésének aktualitásait Pokorni Zoltán.

rumi_pokorni02

Negyven települést érint a zarándokút, és harminckét polgármester csatlakozott a felhíváshoz – emlékeztetett Rumi Imre. A Magyar Zarándokút ötletgazdája és egyik alapítója, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke szerint megnyugtató ez a jelentős támogatás, mert azt mutatja, hogy a polgármesterek fontosnak tartják a zarándokút fenntartását.

Az útvonal hálózati alappontként érinti Esztergomot, Pilisszentkereszt–Dobogókőt, Pilisszántót, Pilisszentivánt, Budapestet, Szigetszentmiklóst, Dabast, Ráckevét, Szigetbecsét, Dunavecsét, Apostagot, Soltot, Hartát, Dunapatajt, a Szelidi-tavat Gombolyagot, Kalocsát, Fajszt, Szekszárdot, Ófalut, Mecseknádasdot, Pécsváradot, Hosszúhetény-Püspökszentlászlót, Pécset és Máriagyűdöt.

zarandokut11

A teljes úton korlátozott számban, kizárólag a Magyar Zarándokút útlevelével lehet résztvenni, egynapos csatlakozásra bárhol, külön papírok nélkül is van lehetőség.
Zarándokútlevelet Budapesten a Sziklakápolnában, illetve a zarándoksegítőktől lehet igényelni, erre az önkormányaztok által biztosított, kedvezményes árú szállásokon lesz majd szükség. Hálózsákot és egyéb felszerelést a zarándokoknak kell magukkal hoznia.

A járványügyi előírások betartása mindenkinek kötelező, a zarándokoknak védettségi igazolvánnyal kell rendelkezniük.

További tudnivalók: http://magyarzarandokut.hu