Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Posztumusz avatták díszpolgárrá dr. Szabó Zoltán szívsebészt

Posztumusz avatták díszpolgárrá dr. Szabó Zoltán szívsebészt

Halála után öt évvel díszpolgári címmel tüntette ki az önkormányzat az első sikeres hazai szívátültetést végző dr. Szabó Zoltán szívsebészt, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori vezetőjét.

„2015 telén, Szent Miklós püspök napján, december 6-án, türelemmel viselt hosszú betegség után távozott közülünk a szívsebészet úttörője, fejlesztője, a Semmelweis Egyetem talán legismertebb, szeretett és tisztelt közéleti személyisége, a városmajori klinika ’bölcs atyja’, dr. Szabó Zoltán professzor úr, akinek élete és személye egy igazi ajándék volt a mi egyetemi családunknak. Rengeteget tanultunk tőle, legfőképpen tisztességet, alázatot, sok munkát, az emberek és betegek szeretetét” – mondta a posztumusz díjazott egykori munkatársaként dr. Merkely Béla rektor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója.

merkely_bela04

A MOM Kulturális Központban rendezett díszpolgáravató ünnepségen a rektor felidézte dr. Szabó Zoltán pályafutását, aki 1954-ben, Kudász József professzor tanítványaként kezdett el dolgozni Pécsett, majd 1957-től a városmajori klinikán folytatta a szívsebészet művelését. 1981-től 11 éven át volt igazgató a Városmajorban, vezetése alatt az intézmény modern szívsebészeti centrummá vált. Többéves szervező és tudományos munkát követően, pályája betetőzéséül 1992 januárjában ő végezte el az első sikeres hazai szívátültetést.

„Úgy tiszteltem, mintha az apám lett volna. Nemcsak én, hanem a Városmajor valamennyi orvosa tanítványának érezhette magát” – emelte ki beszédében dr. Merkely Béla. A professzor, mint fogalmazott, a „Kudász-iskola méltó neveltjeként adta tovább a lángot” utódjának, dr. Nemes Attilának, aki ugyancsak kiérdemelte korábban a Hegyvidék díszpolgára címet.

„Fantasztikus szellemi hagyatékot hagyott hátra, és szerencsére vannak olyanok, akik ezt az örökséget tovább tudják vinni” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester a díjátadón. Kijelentésével a városmajori klinika kiváló szakembereire utalt, valamint dr. Szabó Zoltán fiára, dr. Szabó András kerületi fogorvosra, aki az idei Semmelweis-nap alkalmából, kiváló munkájának elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át az emberi erőforrások miniszterétől.

szabo_fonti02

„Meghatódott az egész család, hihetetlenül jó érzés, hogy édesapámnak ítélték ezt a rendkívüli elismerést. Sajnos nem életében kapta meg, de ’fent’ nagyon örülhet neki” – nyilatkozta az ünnepséget követően a díszpolgári oklevelet átvevő dr. Szabó András. Kérdésünkre elmondta: édesapja támogatta, hogy ő is a gyógyítást válassza hivatásául, azt viszont nem kívánta, hogy kövesse a szívsebészi pályán. „Családi élete nem nagyon volt, hajnalban ment el otthonról és éjfélkor jött haza” – érzékeltette, milyen áldozatokat kellett hoznia apjának különleges szakmájából adódóan. Arról is szólt ugyanakkor, hogy miután nyugdíjba ment, sokat foglalkozott unokáival, a gyerekekkel töltött idő adott örömet számára utolsó éveiben.

oklevel