Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Pünkösdi Búcsú és emlékezés a hősökre a Svábhegyen

Pünkösdi Búcsú és emlékezés a hősökre a Svábhegyen

Hegyvidék egyik legrégebbi közösségi eseménye a Svábhegyi Pünkösdi Búcsú, melyet már több mint 25 éve rendeznek meg a Diana parkban. A XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a Jókai Klub közös rendezvényén idén is vidám gyerekprogramok, koncertek, zene és tánc, no meg a szokásos kézműves kirakodó vásár és sváb ínyencségek várták a vendégeket. A hétfői szentmisét követően pedig Fonti Krisztina közreműködésével megkoszorúzták a hősök emlékművét.

 0-8

Már szombat délután elindult a programkavalkád, amit a Kalamajka Bábszínház előadása indított, majd a Heimattöne Kapelle adott koncerteket. Másnap Kovács Lajos önkormányzati képviselő hivatalosan is megnyitotta a búcsút. Zajos sikert arattak a Normafa Óvoda, a Jókai Iskola és a Tamási Áron iskola nemzetiségi tánccsoportjainak produkciói. A nap folyamán a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport, Katáng együttes és Zwickl Polka Party gondoskodott a hamisítatlan sváb hangulatról, a gyerekeket a Tatay Színház előadása, a kézműves foglalkozások és a változatos játékkalandok szórakoztatták.

20220605104232_BB_L1451

Hétfőn a délelőtt a kicsikről szólt, nekik mesélt a Lara Mesék Társulat és zenélt a Picuri Muri, míg a felnőtteknek a Szomorer Jungs biztosította a talpalávalót. A délutáni ünnepi mise részeként Lourdu atya a hősök emlékművénél arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazáért nemcsak élni kell, hanem meghalni is lehet. „Rájuk emlékezünk, akik feláldozták magukat azért, hogy mi békében élhessünk” – tette hozzá a verbita szerzetes.

20220605110525_BB_L1584

Az önkormányzat nevében koszorúzó Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett: a búcsú a vidámságról szól, de ilyenkor sem feledhetjük el hőseink áldozatvállalását. Fontos az emlékezés, mert hajlamosak vagyunk a jelennek élni és figyelmen kívül hagyni a múltunkat. Pedig – ahogyan az alpolgármester fogalmazott – a jelent őseink példái határozzák meg. A hazaszeretet, a család tisztelete, a hit és a becsület tanítható és tanulható, tovább adható. Ám a hősiesség nem ilyen, hiszen a cselekvés pillanatában születik ezért annyira értékes és tiszteletre méltó.

Sajnos azonban elég egy apró tévedés ahhoz, hogy az emlékezésre árnyék vetüljön – mondta Fonti Krisztina. Ez történt ezzel a Fővárosi Önkormányzat által állított emlékművel is, amelyen, mint kiderült, két olyan ember neve is szerepel, akik a nyilas párthoz való tartozásuk miatt nem méltóak a közösség tiszteletére – hívta fel a figyelmet a Hegyvidék alpolgármestere. Kiemelte: a Hegyvidéki Önkormányzat az elmúlt fél évben többször is hivatalosan kérte a Fővárosi Önkormányzatot, hogy távolítsa el a kegyeletsértő neveket a talapzatról. Ez eddig nem történt meg, ami sérti a mártírok emlékét és mindazokat az értékeket, amelyekért életület áldozták.

0-7