Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ráday Mihályra emlékeztünk

Ráday Mihályra emlékeztünk

A Budapesti Városvédő Egyesület nemrég elhunyt, örökös tiszteletbeli elnökének személyét és pótolhatatlan tevékenységét idézték fel barátai és tisztelői a Hegyvidék Galériában rendezett emlékesten.

„Mindenkinek van róla valamilyen szívmelengető, személyes emléke, mert nagyon barátságos, közvetlen, őszinte tudott lenni. Fájó a hiánya, de nehéz róla szomorkásan beszélni, hiszen egy hallatlan életteli, derűs, magával ragadó ember volt” – így emlékezett Ráday Mihályra a kerület polgármestere. Pokorni Zoltán szerint „Mihály magáénak, otthonának tekintette a várost”, ez a közvetlenség vezérelte városvédő tevékenysége során. A Hegyvidéken pedig azt is megmutatta, hogy nemcsak védeni, hanem teremteni is tudja a hagyományokat: miután otthona közelében felfedezte Kovács J. honvéd síremlékét, minden év március 15-én ünnepséget szervezett ide.

pokorni_zoltan07

Surányi András, a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) új elnöke arról beszélt, hogy a napokban kísérték végső útjára Ráday Mihályt, „szerető férjet, apát, nagyapát, Budapest és a Hegyvidék rettenthetetlen lokálmatadorját, az ország városvédőjét”, a BVE, valamint a Város- és Faluvédők Szövetsége alapítóját, akinek személyét és életművét „határtalan tisztelet és szeretet” övezi. Az elnök kijelentette: „a szellemet a palackból Mihály kieresztette, ez a szellem szállt meg minket, városvédőket, és ebben a szellemben fogjuk Mihály szellemiségét továbbvinni”.

„Ráday Mihálynak sikerült felrázni az egész nemzetet, és egy párját ritkító mozgalmat elindítani. Műsora nemzedékek figyelmét irányította hétköznapjaink észrevétlenül maradt értékei iránt” – méltatta az „Unokáink sem fogják látni…” című, 1980-ban indított, több mint harminc évet megélt tévéműsor jelentőségét Baliga Kornél, a BVE szakmai alelnöke. Hozzátette, hogy Ráday az építészeti gondolkodásra is hatással volt, hiszen az értékes részletek – tárgyak, épületrészek – iránt is érzékennyé tette a műemlékvédelemmel kapcsolatba kerülő szakembereket.

suranyi_andras01

„Számára nem létezett kis horderejű dolog. A hagyományőrző utcabútorok barátja volt, akinek fájt minden pusztítás” – kapcsolódott a szakmai alelnök gondolataihoz Hidvégi Violetta, a BVE általános alelnöke. Mint fogalmazott, Ráday Mihály „emlékezni tanított, nekünk pedig rá kell emlékeznünk, összefogással továbbvinnünk az értékek védelmét.”

Az emlékesten többen is hozzászóltak az elhangzottakhoz: személyes emlékeit Beöthy-Zsigmond Mária, a BVE XII. kerületi csoportjának vezetője, Müller Éva, a BVE fotós csoportjának tagja, Széphegyi László, a Város- és Faluvédők Szövetségének alelnöke, illetve Szöllősi Ferenc, a Város- és Faluvédő Alapítvány elnöke is megosztotta a közönséggel. Szót kapott Nagy Gergely, az UNESCO Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi és kulturális örökségvédelmi szakértő intézménye, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke is. Az építész szerint Ráday Mihály arra tanított bennünket, hogy „mindaz, ami körülöttünk van, örökség, amiben – függetlenül attól, hogy védett, vagy sem – fel kell tudni ismerni az értéket”.

raday_mihaly06