Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

retro_kiallitas12

Retro – kiállítás a Hegyvidék Galériában

Tizennégy alkotó érkezett itthonról és határon túli területekről az idén huszonkettedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepre. Munkáikból kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában, Retro címmel.

„A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet először 1997-ben rendezték meg. Az elmúlt évek alatt több helyszínen alkottak a művészek, a Balatonnál, a szántódi ifjúsági táborban, a Normafánál, a Fülemile úti nyári táborban vagy a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központban. A művésztelepen készült képekből minden évben kiállítás nyílt a XII. kerület valamelyik kiállítóhelyén, de külföldön is bemutatták a műveket, például Aradon, Reutlingenben” – mondta köszöntőbeszédében Fonti Krisztina alpolgármester a Hegyvidék Galériában rendezett Retro című kiállítás megnyitóján.
retro_kiallitas06

Az idén immár harmadik alkalommal a MOM Kulturális Központ adott otthont a művésztelepnek, az utóbbi két évben a Hegyvidék Galéria szervezésében, Kallós Judit művészettörténész vezetésével. Ezúttal tizennégy képzőművész kapott meghívást, itthonról és a határon túli területekről, de érkezett alkotó Kazahszánból, Oroszországból és Svájcból is. A művésztelep választott témája a „Retro” volt.

„Maga a szó visszanyúlást jelent valamihez, de értelmezhető a régi korok divatját felújító irányzatként” – mondta Kallós Judit, aki egyenként bemutatta az alkotókat. Bacsa Melinda az újvidéki Híd Kör tagja, művészetében egyszerre vannak jelen absztrakt motívumok, expresszív gesztusok és a figuralitás. Csóka Szilárd-Zsolt Marosvásárhelyről érkezett, a tárgyak, formák térbe helyezésével, tükröződésével, a sík és a mélység érzékeltetésével kísérletezett, alakjain a csukott szem az elmagányosodás, az önmagunkra és egymásra figyelés hiányát érzékelteti.
retro_kiallitas08

Debreczeni Imre itt kiállított műveit egyfajta nosztalgia lengi be, nyári emlékek, gyerekkorunk játékai idéződnek fel. A Svájcban letelepedő, hajdan budapesti Elisabeth Gregorec a gyermek- és tinédzserkor emlékeiből merített Pinokkió és Görkorcsolya című képein. A szabadkai Pesti Emma absztrakt tájképeket, városképeket alkot, festészetének hajtóereje a kompozíció felépítése, az egyensúly megteremtése. Igor Sokolovsky Kassa mellől érkezett, restaurátorként dolgozik, itteni munkája a klasszikus szépségű Aphrodité-fejek.
retro_kiallitas14

Viktor Sefcik alkotásait, a napraforgót és a kukoricaszárat a részletek, a képkivágás, a kompozíció és a színek szépsége hívta életre. Kopriva Attila, a kárpátaljai főiskola képző- és iparművészeti tanszékének vezetője a MOM Kulturális Központ épületét és a Gesztenyés kert részletét örökítette meg posztimpresszionista stílusban. A vajdasági Zsáki István festményén az aranyrögök a szülőföldet szimbolizálják absztrahált formában.
retro_kiallitas15

A kazah származású Liudmila Tcoi képeinek témája a nagy múltú orosz balett, míg Saltanat Kamaliyeva nosztalgikus hangulatú pillanatképet alkotott. Cvetka Hojnik Lendváról színkezelésében eljutott a monokromitásig, a teljes feketeséget sima és strukturált felületek kontrasztja gazdagítja. Pató Károly visszatérő motívumai a mikro- és makroszkopikus részletek, Zabriskie Point és a Hosszú még az út című képein erőteljes hatást kelt a talaj töredezettsége. Szepessy Béla a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének vezetője képi történeteit szövedékes vonalvezetéssel, térbeli játékokkal, egyedi szerkesztésmóddal jeleníti meg.
retro_kiallitas13

A művészek egy most készült alkotásukat a Hegyvidéki Önkormányzatnak ajándékozták. „Örülök, hogy megismerhettem a meghívott alkotókat, követhettem műveik születését – zárta beszédét Kallós Judit. – Bízom benne, hogy a kialakult baráti, szakmai kapcsolatok a jövőben is megmaradnak.”

Balajthy Anna

A kiállítás október 4-ig megtekinthető a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.). Szeptember 27-én 18.00 órától Kallós Judit tart tárlatvezetést.