Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

sakk16

Sakkasztalt avattak a Mókuska-játszótéren

A környéken élők és az önkormányzat összefogásával új sakkozóhelyet alakítottak ki a Városkút mellett, a két évvel ezelőtt létrehozott játszótér és fitneszpark területén.

A 128-as busz városkúti végállomásnál, egy lebontott bódé otthagyott betonalapja civil „gerillaakció” keretében nyert újból értelmet néhány évvel ezelőtt. Valaki padlószőnyeget fektetett a sivár placcra, arra pedig sakkasztalt és két széket helyezett, hogy az emberek játszva tölthessék el azt az időt, amíg a buszra várnak.

A környékbeliek megszerették a szokatlan installációt, sokáig nem is bántotta senki, pár hónapja azonban vandálok tönkretették az egészet. A rombolásra a közelben élő – tavaly a Hegyvidéki Közösségépítő Díjjal is kitüntetett – lokálpatrióta, Raczkocki Gergely adott építő választ, aki kezdeményezte, hogy közösségi összefogással egy új sakkozóhelyet hozzanak létre.
sakk02

„Szabó András szomszédom a mogyoródi Aquaréna tulajdonosaként azonnal a javaslatom mellé állt és vállalta egy időtálló sakkasztal, valamint a hozzátartozó ülőhelyek elkészíttetésének költségét. Csak annyit kért, hogy a buszvégállomás helyett a közelben lévő Mókuska-játszótér legyen az újraállítás helyszíne, a két évvel ezelőtt kialakított park ugyanis kulturált és nyugodt körülményeket biztosít a sakkozáshoz” – ismertette a fejleményeket az ötletgazda. Megemlítette, hogy a szomszédja nagyvonalú felajánlását elsősorban a sakk szeretete motiválta, valamint az, hogy ily módon is ápolja az 1998-ban elhunyt nagybátyja, Szabó László nemzetközi sakknagymester emlékét.

Raczkocki Gergely, aki a Városkút melletti játszótér és fitneszpark kialakításának is a kezdeményezője volt, kitért rá, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat maximálisan támogatta az ötlet megvalósítását, és ideális feltételeket teremtett azzal, hogy egy vízszintes, térkővel burkolt „pódiumot” épített ki a lejtős területen.
sakk14

„Örömmel segítettük a civil kezdeményezés megvalósítását, ami találkozott azzal a célkitűzésünkkel, hogy a parkjainkban minden korosztály tartalmasan tudja eltölteni a szabadidejét” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a hegyvidéki játszótereken minden évben történnek kisebb-nagyobb fejlesztések. Idén a legnagyobb beruházás helyszíne a Csörsz park volt, míg jövőre a Tállya utcában terveznek átfogó felújítást.

A szabadtéri sakkasztal átadásán a Budapesti Sakkszövetség elnöke, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz is megjelent, aki arról beszélt, hogy régebben rendkívül népszerű volt a sakk a gyerekek és a felnőttek körében, a számítógépes játékok elterjedésével azonban háttérbe szorult. Az utóbbi időben ugyanakkor ismét nő a népszerűsége, nagyrészt annak köszönhetően, hogy egyre több iskolában alkalmazzák a Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota-programot.

Az avatóünnepség résztvevőit, ha személyesen nem is, levélben Polgár Judit is köszöntötte. Minden idők legjobb női sakkozója – aki jelenleg a londoni sakkvilágbajnokságon vesz részt szakkommentátorként – azt írta: büszkeséggel tölti el a helyi kezdeményezés, ami akár az „origója is lehet egy jövőbeni világraszóló teljesítménynek, hiszen nem is elképzelhetetlen, hogy ezen asztalnál talál rá a jövő bajnokaként egy gyermek a sakkjáték örömére.”

A Mókuska-játszótéren felavatott sakkasztalon elsőként a közeli Jókai iskolából érkezett, harmadikos diákok játszottak egy partit Révész Máriusszal. A tanulók nem most kezdték a sakkot: ők is olyan osztályba járnak, ahol a sakkjáték része mindennapjaiknak. Az iskola általános tantervű, alsó tagozatos osztályaiban, a tantárgyi foglalkozásokba illesztve már több éve alkalmazzák a Sakkpalota-programot, ami játékos formában, komplex módon fejleszti a gyerekek tanuláshoz szükséges képességeit.