Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

veszelyeshulladek09

Sikeres hulladékgyűjtés

A környezetvédelem szempontjából rendkívül fontos, hogy a kidobásra ítélt elektronikai eszközök, akkumulátorok ne a szemetesekbe kerüljenek – ez egyébként is szabálytalan –, hanem szakszerűen legyenek szétszerelve, mivel így biztosítható a bennük található veszélyes anyagok ártalmatlanítása.

A Hegyvidéken immár több mint egy évtizede szervezi az önkormányzat a lakossági papír-, elektronikai- és veszélyeshulladék-gyűjtést, aminek a célja, hogy a háztartásokban keletkező hulladékok kezelése a lehető legoptimálisabb módon történjen. Ily módon az is elkerülhető, hogy a felesleges festékek, oldószerek és más környezetrongáló vegyi anyagok nem megfelelő helyre, például a lefolyóba kerüljenek.

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a Tamási Áron utca 51. alatti parkolóban megtartott őszi akción minden eddiginél több – öt – teherautó és pótkocsi várta a lakókat. Ott voltak a Természetvédelmi Polgárőrség önkéntesei is, akik a parkolást irányították, és segítettek a platóra rakni a nagyobb készülékeket.
veszelyeshulladek08

A környezettudatos gondolkodást népszerűsítő programhoz most először csatlakozó és rögtön több kocsival érkező FCC Magyarország Kft. a használt abroncsokat, festékeket, vegyszereket, gyógyszereket, savakat, lúgokat és akkumulátorokat vette át. Elektromos és elektronikus hulladékot, akkumulátorokat lehetett leadni az állandó együttműködő partnernek számító FE-Groupnál, míg a papírt a Feparec Kft. gyűjtötte.
veszelyeshulladek10

Ezúttal számítástechnikai eszközökből, főleg monitorokból, nyomtatókból és perifériákból jött össze a legnagyobb mennyiség, és sok régi tévé is a teherautókra került. Az elektronikai eszközöket a szakemberek szétszerelik, az újrahasznosítható alkatrészek, alapanyagok kinyerését követően a műanyag- és más megmaradt darabokat a kohászati felhasználás szerint továbbválogatják, és összedarálják. Az akkumulátorokat felújíthatják, míg a kartonokból, újságokból, szóróanyagokból újrapapír készül.