*

konferencia03

Sport egy életen át

Második alkalommal szervezett konferenciát a MOM Kulturális Központban a Magyar Edzők Társasága. A Magyar Sporttudományi Társasággal és a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségével közös programon az élethosszig tartó sportolás előnyeiről hangoztak el előadások.

Az összejövetelt megnyitó Pokorni Zoltán mindenekelőtt arról beszélt, hogy miért ad szívesen otthont a MOM Kulturális Központ, illetve a XII. kerület a rendezvénynek. Mint elmondta, Hegyvidéken a leghosszabb a várható élettartam az országban, sokan érik meg a 80. és 90. életévüket. Éppen ezért, az önkormányzat külön figyelmet fordít a szépkorúak érdekeinek védelmére. A másik fontos mozzanat a sport, ami kiemelt támogatást élvez a Hegyvidéken, a kerület jelentős összeget fordít a sportpályák, termek, uszodák fenntartására, az egyesületek támogatására. Erről is szól a nemrégiben kiadott, ingyenes sportkiadvány, ami teljes képet ad a kerület sportéletéről. A feltételek tehát biztosítottak, a feladat így az, hogy minél többen használják ki a lehetőségeket. Ehhez kedvet kell csinálni, megerősíteni a szándékot – hangsúlyozta Hegyvidék polgármestere hozzáfűzve, hogy a tapasztalatok szerint körülbelül ötszáz nyugdíjas polgár vesz részt a mozgásos programokon, ami önmagában szép eredmény, azonban az időskorú lakosság számához viszonyítva már nem ad okot az elégedettségre. „Ezért is adunk helyet a konferenciának, ahol ötleteket meríthetünk ahhoz, hogyan lehet még több idős embert megnyerni az egészséges életmód, a sport számára” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.


A Magyar Edzők Társaságát képviselő Molnár Zoltán elismerően szólt a kerületi – ahogyan fogalmazott – kedvcsináló sportfejlesztésekről, mint amilyen a Normafa, ahol az emberek szívesen mozognak, jól érzik magukat, együtt lehetnek másokkal. Ilyen helyszín a margitszigeti futókört is, amely ma már a világ leglátogatottabb futópályája.

„Követendő tehát a főváros és a 12. kerület példája, ahogyan támogatják a szabadidős sportot, amiben az a szép, hogy életkortól függetlenül, bármikor el lehet kezdeni, és mindenki számára örömforrást jelent” – emelte ki a Magyar Edzők Társaságának elnöke.
Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetségének elnöke kifejtette, hogy az aktivitás, a mozgás és a sport szellemében tevékenykednek. Ebben fontos szerepet kap az egészségtudatosság, a sikerélmény és a közösség, ahogyan a megelőzésre és az ismeretterjesztése is figyelmet fordítanak. Jó példa erre a szenior mozgásnap, amelyet öt éven keresztül Csillebércen tartottak, illetve a szenior táncoktató képzés és az ehhez kapcsolódó örömtánc program meghonosítása. Májusban elindul egy új kezdeményezésük, ez szintén az idős korosztály mozgáskultúrájának fejlesztését szolgálja.

Végezetül dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ha megtanulunk nyelveket, vagy játszani egy hangszeren, ezeket a tudásokat általában nem hanyagoljuk el, míg a sportról hajlamosak vagyunk idővel elfeledkezni. Dr. Tóth Miklós szerint ezért kell kedvet csinálni a rendszeres mozgáshoz, hogy minél nagyobb legyen az egész életen át sportolók tábora.

A köszöntőket követően az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, dr. Géczi Mariann a szabadidősport, ezen belül az idősek sportjának támogatásai lehetőségeit ismertette, dr. Nagy Sándor szenior mozgásszakértő az idősek egészséges életmódjáról, dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem adjunktusa a mozgás és az egészség kapcsolatáról tartott előadást. A Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető igazgatója, dr. Halmy Lászlóné az elhízás problematikáját járta körbe, Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára az egészséges életmód és a szabadidősport rendezvények viszonyát elemezte, Túri Gergő az EMMI Népegészségügyi Főosztály munkakapcsolat vezetője az Egészségfejlesztési Irodák prevenciós szerepét mutatta be, míg dr. Tóth Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, a 60 év feletti atléták egészségügyi vizsgálatának tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.