Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Stációk – üvegablak terveken

Stációk – üvegablak terveken

Az ars Sacra Fesztivál keretében nyílt meg Pleidell János festőművész Stációk című kiállítása, amely a polgármesteri hivatal első emeleti Folyosó Galériáján tekinthető meg. A járványhelyzetre való tekintettel a megnyitót szabadtéren, a hivatal épülete előtt tartották.


fonti_krisztina04

Járvány sújtotta világunkban, az emberek egyre inkább keresik a biztos pontokat az életben – így a szakrális alkotások és az Ars Sacra Fesztivál programjainak üzenete még inkább felértékelődött. – elemezte köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester a rendezvénysorozat jelentőségét. „Nagyon örülök, hogy a folyosógalérián is szakrális témájú kiállítást nyitunk meg, amelyen Pleidell János festőművész alkotásait, a keresztút állomásait ábrázoló üvegablak terveit tekinthetjük meg. Ez egy missziós tér; a polgárok intézik ügyes-bajos dolgaikat, a kollegáim mindennap bejárnak, és akarva-akaratlanul is úgy találkoznak az itt kiállított alkotásokkal, hogy azok jönnek szembe velük. – fejtegette, majd így invitálta a kiállításra a látogatókat: Remélem, minél több szépre, jóra vágyó, kereső ember talál magának olyan üzenetet, gondolatot az alkotásokban, ami segíti az életét, a hétköznapjait.”

kiallitas02

Kratochwill Mimi művészettörténész egészségi állapota miatt sajnos nem tudott eljönni, hogy megnyissa a kiállítást. Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténésze helyettesítette őt, beszédében többször idézve Pleidell János életét és művészetét mélyrehatóan ismerő Kratochwill Mimi gondolatait. A felvidéki Hontfüzesgyarmaton 1915-ben született festő pályája a prágai Károly Egyetem építészeti tanszékének rajz fakultásán indult, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Aba-Novák Vilmos növendéke lett. Olaszországi utazásai nagy hatással voltak festészetére, a római iskolának nevezett művészeti irányzat egyik utolsó, jeles képviselője volt. Festészetének egyik központi témája az olasz táj és a kisvárosok, az utcakép különleges, egymásra rétegződő, szerkezetes világa, amely élénk, vibráló, ragyogó színfoltokkal gazdagított, derűs mesevilágként tárul a szemünk elé, realisztikus részleteket is megőrizve. Mindezek mellett a Pannon táj is érdeklődésének középpontjában állt.

4st.jezus_szent_anyjaval_talakozik

Ahogy Kratochwill Mimi fogalmaz, „a belső tájat festi, a látvány igézetét”. Tájképein vallásos és bibliai jeleneteket is megjelenít, minden művét átjárja a hit és a szakralitás. Egyházi témájú alkotásai számos templomban megcsodálhatók, Budapesten például a Mária hét fájdalma – üvegablak, a Baross Gábor-telepi templomban; Szent Margit, Kinga és Jolán – falfestmények, a Törökvészi úti kápolnában; Keresztút – üvegmozaik, a Békásmegyeri Boldog Özséb-templomban. Pleidell János foglalkozott monumentális falfestészettel, üvegablak-tervezéssel, de grafikákat is alkotott. Ebbe a sorba illeszkednek a most kiállított üvegablak-tervek, akvarell vázlatok is, amelyeken a keresztút állomásai jelennek meg. A jeleneteket, a figurákat dekoratív, élénk színvilággal, geometrikus formákra tagolt, mozaikszerű háttér előtt alkotta meg a művész.

 

A tárlat október 12-ig látható ügyfélfogadási időben (hétfőn 13-17:30-ig, szerda: 8-16-ig, péntek: 8-12:30-ig)